EÚ chce uľahčiť prístup k elektronickým dôkazom pri vyšetrovaní mimo jej hraníc

NETKY.SK • 5 Február 2019, 19:27 • 2 min
EÚ chce uľahčiť prístup k elektronickým dôkazom pri vyšetrovaní mimo jej hraníc

BRUSEL - Európska komisia (EK) odporučila v utorok začať dve medzinárodné rokovania o cezhraničných pravidlách pre získavanie elektronických dôkazov.

slovakia

left justify in out

Komisia upozornila, že vzhľadom na to, že väčšina vyšetrovaní trestných činov si vyžaduje prístup k dôkazom uloženým na internete a často mimo EÚ, je potrebné vybaviť policajné a súdne orgány rýchlymi a účinnými nástrojmi vhodnými pre súčasnú dobu. Exekutíva EÚ preto predložila dva mandáty na rokovanie, jeden pre rokovania so Spojenými štátmi a jeden pre rokovania o druhom dodatkovom protokole k "Budapeštianskemu" dohovoru Rady Európy o počítačovej kriminalite.

 

Oba mandáty, ktoré musí schváliť Rada EÚ (členské krajiny), zahŕňajú osobitné záruky v oblasti ochrany údajov, súkromia a procesných práv jednotlivcov.

 

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitris Avramopulos v správe pre médiá zdôraznil, že zločin a terorizmus európske hranice nezastavia. Na druhej strane však pre vyšetrovateľov je ťažké získavať cezhraničné dôkazy, pretože musia hranice i jednotlivé jurisdikcie rešpektovať.

 

"Z tohto dôvodu navrhujeme posilniť našu spoluprácu v oblasti bezpečnosti so Spojenými štátmi a Radou Európy, aby sa zabezpečil prístup k dôležitým elektronickým dôkazom, ktoré európske inštitúcie potrebujú na vyšetrovanie trestnej činnosti," vysvetlil komisár.

 

Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová spresnila, že zločinci používajú rýchle a moderné technológie na organizovanie svojej trestnej činnosti a na zametanie stôp. Dodala, že mnoho údajov potrebných na sledovanie týchto zločincov je uložených v USA alebo prostredníctvom amerických spoločností.

 

Eurokomisár zodpovedný za bezpečnostnú úniu Julian King k tomu dodal, že je načase odstrániť regulačné medzery a spoločne s inými partnermi na medzinárodnej úrovni obmedzovať priestor, v ktorom zločinci pôsobia.

 

Komisia v apríli 2018 vzhľadom na rastúci počet vyšetrovaní, ktoré vyžadujú prístup k elektronickým dôkazom, ako sú e-maily alebo dokumenty uložené na cloudoch, navrhla nové pravidlá, ktoré policajným a súdnym orgánom uľahčujú sledovanie stôp online a cez hranice.

 

Keďže mnoho poskytovateľov služieb sídli mimo EÚ, nové dva mandáty dopĺňajú tieto pravidlá s cieľom zabezpečiť väčšiu spoluprácu na medzinárodnej úrovni.

 

Budapeštiansky dohovor Rady Európy je ústredným prvkom medzinárodnej spolupráce v rámci boja proti počítačovej kriminalite, ktorý poskytuje komplexný rámec pre spoluprácu s viac ako 60 krajinami. Komisia tvrdí, že len čo bude zavedený druhý dodatkový protokol, táto medzinárodná spolupráca sa ešte viac posilní - vrátane prístupov k elektronickým dôkazom, posilnenia vzájomnej právnej pomoci a spoločných vyšetrovaní.

 

Exekutíva EÚ v závere upozornila, že elektronické dôkazy sú nevyhnutné pri približne 85 percentách vyšetrovaní trestných činov, pričom v dvoch tretinách takýchto vyšetrovaní je potrebné získať dôkazy od poskytovateľov online služieb, ktorí majú sídlo v inej jurisdikcii ako EÚ, predovšetkým v Spojených štátoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies