EÚ chce uľahčiť predaj výrobkov po celej Európe s dôrazom na ich bezpečnosť

NETKY.SK • 19 December 2017, 15:11 • 2 min
EÚ chce uľahčiť predaj výrobkov po celej Európe s dôrazom na ich bezpečnosť

BRUSEL - Európska komisia (EK) v utorok predložila dva nové legislatívne návrhy, ktorých cieľom je uľahčiť spoločnostiam, najmä malým a stredným podnikom, predaj ich výrobkov v celej Európe. Posilnia sa aj kontroly zo strany vnútroštátnych orgánov a colných úradníkov, aby sa zabránilo predaju nebezpečných výrobkov európskym spotrebiteľom.

slovakia

left justify in out

Podpredseda EK zodpovedný za pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrki Katainen v správe pre médiá uviedol, že jednotný trh s 500 miliónmi spotrebiteľov je nesmiernym úspechom EÚ a eurokomisia "odstraňuje prekážky, posilňuje dôveru a podnikom a spotrebiteľom umožňuje, aby z toho mali čo najväčší úžitok".

 

Podľa slov eurokomisárky pre vnútorný trh, priemysel, podnikanie a malé a stredné podniky Elžbiety Bieňkowskej jednotný trh EÚ je založený na dôvere a spotrebitelia musia mať možnosť dôverovať, že výrobky, ktoré používajú, majú rovnaký štandard bez ohľadu na to, odkiaľ pochádzajú, a verejné orgány musia mať možnosť dôverovať, že výrobky na ich vnútroštátnych trhoch sú pre ich občanov bezpečné. "Škandál s prsnými implantátmi či emisný škandál 'dieselgate' túto dôveru narušili. Musíme ju obnoviť prísnejšími kontrolami na všetkých úrovniach. Chybné výrobky na trhy v EÚ nepatria," odkázala Bieňkowská.

 

Nové iniciatívy sa zameriavajú na zlepšenie dvoch aspektov voľného pohybu tovaru v EÚ: uľahčenie predaja výrobku v inom členskom štáte a posilnenie kontrol vykonávaných vnútroštátnymi orgánmi s cieľom zabezpečiť bezpečnosť výrobkov a ich súlad s predpismi. Zásada „vzájomného uznávania“ by mala výrobcom umožňovať predaj ich výrobkov v celej Európe bez toho, aby museli splniť akékoľvek ďalšie požiadavky. Komisia predložila návrh nariadenia o vzájomnom uznávaní výrobkov, vďaka ktorému spoločnosti budú vedieť, či sa ich výrobky budú môcť predávať v inej krajine EÚ v priebehu niekoľkých mesiacov a nie rokov. Budú môcť využívať dobrovoľné vyhlásenie, aby preukázali, že ich výrobky spĺňajú všetky príslušné požiadavky v ich krajine. Orgánom iných členských štátov sa tým uľahčí posúdenie, či by sa v danom prípade malo, alebo nemalo uplatňovať vzájomné uznávanie. Rovnako sa zabezpečí rýchlejšie riešenie sporov medzi spoločnosťami a vnútroštátnymi orgánmi, a to využívaním mechanizmu riešenia problémových situácií.

 

Posilnenie kontrol s cieľom zabezpečiť bezpečnosť výrobkov je dôležité, lebo na trhu EÚ sa stále predáva priveľa nebezpečných výrobkov, ktoré nie sú v súlade s právnymi predpismi. Viac ako 32 % hračiek, 58 % elektroniky, 47 % stavebných výrobkov alebo 40 % osobných ochranných prostriedkov, ktoré prešli kontrolami, nespĺňajú požiadavky na bezpečnosť alebo na informácie pre spotrebiteľov stanovené v právnych predpisoch EÚ.

 

Návrh nového nariadenia pomôže vytvoriť spravodlivejší vnútorný trh s tovarom, a to podporovaním užšej spolupráce medzi vnútroštátnymi orgánmi dohľadu nad trhom. Bude sa týkať výmeny informácií o nelegálnych výrobkoch a prebiehajúcich vyšetrovaniach, aby príslušné orgány mohli prijať účinné opatrenia proti výrobkom, ktoré nie sú v súlade s právnymi predpismi. Nariadenie zároveň pomôže vnútroštátnym orgánom zlepšiť kontroly výrobkov, ktoré vstupujú na trh EÚ. Keďže 30 % tovaru v EÚ sa dováža, eurokomisia navrhla, aby sa zintenzívnili kontroly v prístavoch a na vonkajších hraniciach.

 

Obchod s tovarom tvorí 75 % obchodu vnútri EÚ a približne 25 % HDP celej EÚ. Právne predpisy EÚ týkajúce sa výrobkov sa vzťahujú na prevažnú väčšinu všetkých výrobkov v EÚ. Predstavujú hodnotu 2400 miliárd eur a sú vyrábané alebo distribuované približne piatimi miliónmi podnikov.

Komisia oba návrhy nariadení predloží Európskemu parlamentu a Rade na ich schválenie a prijatie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona