EÚ chce tvrdo zakročiť proti Bielorusku. Nechce žiadne ich lietadlá vo vzdušnom priestore únie!

NETKY.SK • 25 Máj 2021, 09:07 • 2 min
EÚ chce tvrdo zakročiť proti Bielorusku. Nechce žiadne ich lietadlá vo vzdušnom priestore únie!

BRUSEL – Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie vyzval leteckých prepravcov, aby nevyužívali bieloruské nebo. Lídri sú tiež pripravený uvaliť na Lukašenkov režim ďalšie sankcie.

slovakia

left justify in out

Ide o reakciu na uzemnenie civilného lietadla spoločnosti Ryanair, ktoré bolo nútené pod falošnou hrozbou bomby na palube pristáť v Minsku. Cieľom bol bývalý novinár a zakladateľ komunikačného kanála Nexta Raman Pratasevič, ktorému v Bielorusku hrozí doživotie alebo trest smrti

 

Bieloruské aerolinky si už nad EÚ nezalietajú

Konanie Bieloruska rázne odsúdila nie len Európska únia, ale aj Spojené štáty americké vrátane Veľkej Británie, ktoré sú odhodlané koordinovať ďalší postup proti represáliám prezidenta Alexandra Lukašenka. 

 

 zároveň vyzvali leteckých prepravcov sídliacich v EÚ, aby sa vyhli preletom nad Bieloruskom. Členské štáty tiež dostanú za úlohu prijať nevyhnutné opatrenia k zákazu preletov nad EÚ bieloruským aerolíniámzabrániť spoločnosti Belavia pristáť na akomkoľvek letisku v Únii.  

 

Ako uviedol jeden z účastníkov rokovania v Bruseli, predstavitelia našli zhodu na opatreniach, ktoré navrhol predseda Európskej rady Charles Michel.

 

„Reakcia bol a veľmi silná, keďže bieloruské úrady ohrozili leteckú bezpečnosť a cestujúcich na palube,“ uviedol bližšie nemenovaný činiteľ. Ako doplnil, podľa lídrov by mali byť nové sankcie zamerané na to, aby oslabili hospodárstvo Bieloruska.

 

Prečítajte si tiež: V Bielorusku donútili pristáť civilné lietadlo. Lukašenko sa chcel dostať k opozičnému novinárovi

 

Sankcie EÚ zatiaľ veľmi nezavážili

Šéfka EK Ursula von der Leyenová pred rokovaním povedala, že nové sankcie budú okrem ľudí zodpovedných za únos lietadla uvalené aj na spoločnosti podporujúce režim autoritárskeho prezidenta Lukašenka, či na subjekty pôsobiace v letectve.

 

Euroblok zaviedol sankcie na Bielorusko po vyhlásení prezidentských volieb, o ktorých opozícia hovorí ako o zmanipulovaných. Sankčný zoznam odvtedy už niekoľkokrát rozšírili, pričom sa na ňom ocitlo okrem Lukašenka osemdesiat predstaviteľov vlády či jeho podporovateľov. Lídri tam zaradili aj niekoľko inštitúcií a firiem. 

 

EÚ predpokladá, že potrestanie ďalších spoločností napojených na bieloruského prezidenta by mohlo do značnej miery poškodiť ich záujmy, tým pádom aj samotný režim.

 

Ako sa zdá, zákaz vycestovania do EÚ či zmrazenie majetku na jej území, veľmi nefunguje a hlavu štátu neodrádza od represálií opozície či demonštrantov. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Západ je rozhorčený z núteného odklonu letu a zatknutia opozičného aktivistu, zvažuje reakciu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies