EÚ chce tvoriť námornú politiku, ktorá prinesie vysokomiliardové zisky

NETKY.SK • 8 Október 2012, 12:56 • 2 min
EÚ chce tvoriť námornú politiku, ktorá prinesie vysokomiliardové zisky

EÚ chce tvoriť námornú politiku, ktorá prinesie vysokomiliardové zisky - Politika Európski ministri pre oblasť námornej politiky a Európska komisia (EK) v zastúpení predsedu Josého Manuela Barrosa a komisárky pre námorné záležitosti Marie Damanakiovej dne

slovakia

left justify in out

img

Európski ministri pre oblasť námornej politiky a Európska komisia (EK) v zastúpení predsedu Josého Manuela Barrosa a komisárky pre námorné záležitosti Marie Damanakiovej dnes na konferencii, ktorú v Limasole zorganizovalo cyperské predsedníctvo v EÚ, prijali európsku agendu zameranú na rast a zamestnanosť v morskom a námornom odvetví. Morské hospodárstvo pre EÚ znamená prínos stoviek miliárd eur.

Päť rokov po zavedení integrovanej námornej politiky EÚ členské štáty a komisia potvrdili, že dynamická a koordinovaná koncepcia námorných záležitostí posilňuje rozvoj „modrého hospodárstva“ EÚ a zároveň je zárukou ochrany morí a oceánov.

Vo vyhlásení sa navrhuje agenda pre morské a námorné záležitosti na podporu stratégie Európa 2020. Táto agenda je zameraná na sľubné námorné odvetvia, ktoré ukrývajú veľký potenciál pre pracovné miesta a rast. Ide o odvetvia, ako sú morská energia z obnoviteľných zdrojov, modré biotechnológie, pobrežný cestovný ruch a ťažba z morského dna.

Ministri vyzvali členské štáty a inštitúcie EÚ, aby vytvorili náležité podmienky na to, aby modré hospodárstvo mohlo začať vykazovať výsledky: podporu výskumu morí a poznatkov o nich, odbornú prípravu v oblasti námornej dopravy, nákladovo efektívnu spoluprácu pri dohľade nad námornou oblasťou, lepšie plánovanie námorného priestoru a ďalšie vykonávanie rámcovej smernice o námornej stratégii.

„Moria a oceány môžu zohrávať rozhodujúcu úlohu pri oživení hospodárstva v Európe. Dnešné vyhlásenie signalizuje jasné posolstvo, že musíme využiť potenciál modrého hospodárstva EÚ,“ uviedol v tomto kontexte Barroso.

Modré hospodárstvo je pre Európu dôležité. Jeho odhadovaná hrubá pridaná hodnota je približne 500 miliárd eur. Do roku 2020 sa očakáva jej nárast asi na 600 miliárd eur, pričom počet ľudí zamestnaných v modrom hospodárstve by za rovnaké obdobie mal narásť z 5,4 milióna na 7 miliónov osôb. K tomu sa pridáva aj skutočnosť, že 75 % európskeho zahraničného obchodu a 37 % obchodu v rámci EÚ sa uskutočňuje po mori. EK v tejto súvislosti zdôrazňuje, že európske oceány, moria a pobrežia sú a naďalej aj budú tepnami európskeho hospodárstva.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies