EÚ chce spolupracovať s africkými krajinami a posilniť ochranu vonkajších hraníc

NETKY.SK • 20 September 2018, 21:24 • 2 min
EÚ chce spolupracovať s africkými krajinami a posilniť ochranu vonkajších hraníc

SALZBURG - Európska únia musí v oblasti migrácie skončiť "hru na vinníka" a namiesto toho spolupracovať s ďalšími krajinami a tiež posilniť ochranu svojich hraníc, aby zamedzila prílevu migrantov.

slovakia

left justify in out

Predseda Európskej rady Donald Tusk to podľa agentúry Reuters uviedol vo štvrtok na tlačovej konferencii po skončení dvojdňového neformálneho summitu EÚ v rakúskom Salzburgu.

 

Vedúci predstavitelia 28 členských krajín EÚ sa v Salzburgu stretli s cieľom riešiť aj otázku migrácie - tému, ktorá v posledných rokoch vážne naštrbila ich jednotu.

 

"Už sa viac nemôžeme deliť na tých, ktorí chcú problém nelegálnej migrácie vyriešiť, a na tých, ktorí ho chcú využiť na získanie politických bodov," vyhlásil Tusk pred novinármi ešte pred stredajšou neformálnou pracovnou večerou. Zároveň poukázal na zníženie imigrácie od vypuknutia krízy v roku 2015.

 

V súvislosti s podporou ochrany vonkajších hraníc EÚ lídri prediskutujú nedávny návrh posilnenia právomocí a zvýšenia počtu príslušníkov Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) na 10.000. To však kritizujú niektoré členské štáty, ako napríklad Taliansko, ktoré sa obávajú, že dôjde k ohrozeniu ich suverenity.

 

Rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz, podporujúci tento návrh Európskej komisie, verí, že k dohode by mohlo dôjsť do konca tohto roka.

 

EÚ chce v súvislosti so snahou zabrániť nelegálnej migrácii v Stredomorí taktiež diskutovať najmä s Egyptom, ale aj s Tuniskom či Marokom. Tusk povedal, že EÚ vo februári zorganizuje summit s Ligou arabských štátov v Egypte. V decembri tohto roka sa vo Viedni uskutoční summit EÚ s krajinami Africkej únie. Nemecká kancelárka Angela Merkelová v Salzburgu uviedla, že v rámci spolupráce je Afrika "kľúčová".

 

Lídri na summite tiež riešili nedávnu myšlienku zriadiť "vyloďovacie platformy" pre migrantov zachránených v Stredozemnom mori.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies