EÚ chce rozmiestniť 40-tisíc migrantov: Do susedného Česka príde vyše 1000

NETKY.SK • 23 Máj 2015, 10:33 • 2 min
EÚ chce rozmiestniť 40-tisíc migrantov: Do susedného Česka príde vyše 1000

PRAHA - Európska komisia sa v stredu 27. mája chystá navrhnúť prerozdelenie 40.000 utečencov z Ázie a Afriky medzi európske krajiny.

slovakia

left justify in out

Títo migranti v súčasnosti žiadajú o azyl v Taliansku a Grécku. Ak by pre Česko platili predbežne uvádzané kvóty, malo by sa pripraviť na prijatie 1192 utečencov. Informoval o tom v piatok večer spravodajský portál iDNES.cz, ktorý sa odvolal na tlačovú agentúru Reuters a jej zdroj z Európskej komisie.

 

Údajne chystaný presun 40.000 ľudí sa týka utečencov zaradených do programu takzvaného premiestňovania, teda pomoci s prechodným rozdeľovaním migrantov do iných krajín EÚ v situácii, keď už niektoré štáty na hranici únie nedokážu zvládať príval ľudí. Podľa predbežných údajov ide o najmenej 24.000 žiadateľov o azyl, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v Taliansku, a o 16.000 takýchto žiadateľov v Grécku. Odhady však hovoria až o 60.000 ľuďoch na talianskom území, ktorí by v budúcnosti mohli spĺňať podmienky prerozdeľovania do ďalších štátov EÚ.

 

Európska komisia (EK) navrhla počet 40.000 preto, aby prekonala odpor krajín, ktoré majú proti kvótam námietky - predovšetkým Francúzsko. EK však chce do konca roka pripraviť aj návrh na stále rozdeľovanie žiadateľov o azyl medzi jednotlivé členské štáty.

 

Kvóty sú navrhované s ohľadom na ľudnatosť jednotlivých krajín únie, ich ekonomiku, nezamestnanosť a ďalšie ukazovatele. Českí predstavitelia takéto kvóty odmietajú a zastávajú princíp dobrovoľnosti - podobne ako Slovensko či Poľsko. Naopak Nemecko je zástancom záväzných podielov na riešení migračnej krízy.

 

V rámci celoeurópskeho programu by sa malo uskutočniť aj presídľovanie ľudí, teda poskytnutie útočiska tým osobám, ktorí majú nárok na medzinárodnú ochranu, ale ktorí sa zatiaľ nachádzajú mimo Európy. Celkovo by išlo o 20.000 takýchto ľudí, na ČR by ich podľa kvót EK pripadalo 525, informoval portál iDNES.cz.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies