EÚ chce rokovania o TTIP dokončiť do leta

NETKY.SK • 3 Február 2016, 09:33 • 2 min
EÚ chce rokovania o TTIP dokončiť do leta

AMSTERDAM - Európska únia má v úmysle dokončiť rokovania o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) do leta.

slovakia

left justify in out

Je to nevyhnutný krok v prípade, že sa má dohoda uzavrieť pred výmenou amerického prezidenta. Dohoda by európskej aj americkej ekonomike mala priniesť výhody vo výške viac ako 100 mld. USD.


"Musíme sa ku koncu priblížiť do leta,“ povedala európska komisárka pre obchod Cecilia Malmströmová. Partnerské strany sa podľa jej slov dohodli na tom, že budú rokovať vo februári, v apríli a júli s cieľom vytvoriť konsolidovaný text týkajúci sa takmer všetkých oblastí, vynechajú však najcitlivejšie oblasti, napríklad poľnohospodárske kvóty.


Vo februári partneri budú diskutovať o sektore služieb, otvorení verejných tendrov a o návrhu EÚ, ktorý sa týka vytvorenia nového súdu, ktorý by riešil spory medzi firmami a štátmi. Ide o jednu z najkontroverznejších častí dohody, ktorá by sa mala uzavrieť.


Pravidlá medzi štátmi a investormi majú za cieľ chrániť spoločnosti pred nespravodlivým prístupom zo strany vlád. Myšlienka zo strany EÚ na vytvorenie nového súdu je odpoveďou na kritiku, podľa ktorej by systém súkromných arbitráží dal nadnárodným firmám možnosť ísť proti platnej legislatíve, ktorá sa týka napríklad životného prostredia či verejného zdravia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies