EÚ chce posilniť Schengenský informačný systém, hranice majú byť efektívnejšie

NETKY.SK • 21 December 2016, 17:55 • 2 min
EÚ chce posilniť Schengenský informačný systém, hranice majú byť efektívnejšie

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes navrhla posilnenie operačnej účinnosti a efektívnosti Schengenského informačného systému (SIS). Navrhované úpravy podľa exekutívy EÚ zlepšia schopnosť tohto systému napomáhať v boji proti terorizmu a cezhraničnej trestnej činnosti. Mali by tiež zefektívniť spravovanie hraníc a ich schopnosť regulovať nelegálnu migráciu.

slovakia

left justify in out

Podľa eurokomisára pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitrisa Avramopulosa ide o také rozšírenie pôsobnosti SIS, ktoré má odstrániť informačné medzery a zlepšiť výmenu údajov. V budúcnosti by už napríklad nemalo dochádzať k tomu, že sa stratia dôležité informácie o osobách podozrivých z terorizmu či o nelegálnych migrantoch prekračujúcich vonkajšie hranice EÚ.

 

"Dnešné opatrenia prinesú technické a operačné zlepšenia existujúceho systému, ktoré uľahčia odhalenie a identifikáciu tých, ktorí nám chcú ublížiť," skonštatoval eurokomisár pre bezpečnostnú úniu Julian King. Zlepší sa aj spolupráca a výmena informácií medzi členskými štátmi a príslušnými agentúrami EÚ.

 

Zmeny, ktoré EK navrhla, majú za cieľ:

- zlepšiť zabezpečenie a dostupnosť systému.

- posilniť ochranu údajov zavedením dodatočných ochranných opatrení.

- skvalitniť výmenu informácií a spoluprácu medzi členskými štátmi. Plné prístupové práva bude mať aj Europol.

- zintenzívniť boj proti terorizmu, napríklad zavedením povinnosti vytvoriť záznam v SIS v prípadoch súvisiacich s teroristickými trestnými činmi.

- zvýšiť ochranu detí tým, že úrady budú vydávať aj preventívne upozornenia o deťoch, ktorým hrozí vysoké riziko únosu.

- prispieť k účinnému uplatňovaniu zákazov vstupu v prípade štátnych príslušníkov tretích krajín.

- zlepšiť presadzovanie rozhodnutí o navrátení štátnych príslušníkoch tretích krajín s nelegálnym pobytom.

- zefektívniť využívanie údajov, ako je zobrazenie tváre a odtlačky prstov s cieľom určiť totožnosť osôb vstupujúcich do schengenského priestoru.

- zlepšiť podporu zameranú na predchádzanie a vyšetrovanie krádeží a falšovania.

 

SIS je centralizovaný informačný systém, ktorý sa používa pri kontrolách na vonkajších schengenských hraniciach a zlepšuje presadzovanie práva a justičnú spoluprácu v 29 krajinách po celej Európe. Uchováva okolo 70 miliónov záznamov; v roku 2015 v ňom bolo uskutočnených 2,9 miliardy vyhľadávaní - o jednu miliardu viac než v roku 2014.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona