EÚ chce posilniť ekonomické väzby na juhu Afriky

NETKY.SK • 13 September 2011, 15:46 • 2 min
EÚ chce posilniť ekonomické väzby na juhu Afriky

EÚ chce posilniť ekonomické väzby na juhu Afriky

slovakia

left justify in out

img

Karel De Gucht, komisár Európskej únie pre obchodné záležitosti, odcestoval dnes na oficiálnu návštevu Juhoafrickej republiky a Namíbie. Jeho obchodné rokovania sú prípravou na summit EÚ – Juhoafrická republika, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 15. septembra.
      Cieľom komisára De Guchta je rozšíriť obchodné rokovania medzi EÚ a regiónom južnej Afriky. V utorok sa komisár stretne s namíbijským prezidentom Hifikepunye Pohambom, kľúčovými ministrami namíbijskej vlády a predstaviteľmi domáceho podnikateľského sektora a občianskej spoločnosti. O deň neskôr sa eurokomisár stretne s juhoafrickým ministrom obchodu Robom Daviesom.
      "Juhoafrická republika a Namíbia sú kľúčovými obchodnými partnermi pre Európu a nadchádzajúce rokovania majú naše vzťahy ešte viac prehĺbiť,” oznámil komisár pred odchodom do Afriky.
      Juhoafrická republika a Namíbia rokujú o Dohode o ekonomickom partnerstve s EÚ v rámci takzvanej Juhoafrickej rozvojovej komunity, do ktorej už patria Angola, Botswana, Lesotho, Mozambik a Svazijsko. V roku 2009 Botswana, Lesotho, Mozambik a Svazijsko podpísali s EÚ dočasnú dohodu o ekonomickej spolupráci, kým Juhoafrická republika má s EÚ uzatvorenú samostatnú Dohodu o obchode a rozvojovej spolupráci (IDCA).
      EÚ je pre Namíbiu druhým najväčším exportným trhom (po Juhoafrickej republike). Až 30 percent namíbijských tovarov sa dostáva na trhy EÚ. V roku 2010 vyviezla do EÚ tovary v hodnote 1,16 miliárd eur a doviezla z trhov EÚ tovar v cene 327 miliónov eur. Hlavnými namíbijskými vývoznými zložkami do Európy sú hovädzie mäso, hrozno a ryby.
      EÚ je pre Juhoafrickú republiku najväčším obchodným partnerom. V roku 2010 EÚ importovala z Juhoafrickej republiky tovar v hodnote 18 miliárd eur, kým exporty EÚ do tejto krajiny mali hodnotu 21 miliárd eur.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies