EÚ chce pomôcť demokratickej časti Bieloruska sumou 3 miliárd eur

NETKY.SK • 28 Máj 2021, 21:57 • 2 min
EÚ chce pomôcť demokratickej časti Bieloruska sumou 3 miliárd eur

BRUSEL - Európska komisia (EK) v piatok predstavila svoj komplexný plán ekonomickej pomoci pre budúce demokratické Bielorusko. Balík v hodnote až do troch miliárd eur, odráža záväzok Európskej únie (EÚ) podporovať želanie bieloruského ľudu mať mierový prechod k demokracii v krajine po prezidentských voľbách v auguste 2020, ktoré neboli slobodné ani spravodlivé, uvádza EK na svojej webstránke.

slovakia

left justify in out

"Naše správy sú dvojaké. Pre obyvateľov Bieloruska: vidíme a počujeme vašu túžbu po zmene, demokracii a svetlej budúcnosti. A bieloruským orgánom: represia, brutalita alebo nátlak neprinesú vášmu autoritárskemu režimu legitimitu."

 

img

 

"Doteraz ste zjavne ignorovali demokratickú voľbu bieloruského ľudu. Je čas zmeniť smer. Keď - a veríme, že ide o prípad, keď a nie ak - Bielorusko začne mierový demokratický prechod, bude tu EÚ, ktorá ho bude sprevádzať,“ vyjadrila sa predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

 

Finančná pomoc 

EÚ aktivuje balík, ktorý zahŕňa granty a pôžičky využívajúce verejné a súkromné investície, keď sa Bielorusko podujme na prechod k demokracii. Balík má pomôcť krajine stabilizovať jej ekonomiku, reformovať jej inštitúcie s cieľom ich väčšej demokratizácie a pomôcť zvýšiť odolnosť ekonomiky, rastový potenciál a tvorbu pracovných miest.

 

img

 

EÚ investuje aj do udržateľných infraštruktúr a zelenej a digitálnej transformácie v Bielorusku. Blok tiež plánuje ponúknuť uzavretie bilaterálnej rámcovej dohody s cieľom posilniť dlhodobejšie vzťahy medzi EÚ a demokratickým Bieloruskom.

Podľa šéfa európskej diplomacie a popredsedu EK Josepa Borrella by mal byť "skutočným stimulom pre súčasné orgány, aby zmenili smerovanie".

 

img

 

"V kombinácii s našimi rozsiahlymi sankciami voči režimu, ktoré sa v najbližších týždňoch ešte zvýšia, ako aj rekalibráciami našej súčasnej finančnej pomoci poskytovanej štátom a priamo občanom, ukazujeme, že EÚ sa naďalej skutočne zaväzuje za demokratickému Bielorusko," dodal.

Odkaz, ktorý podpredseda EK predostrel je jasný: Stojíme pri obyvateľoch Bieloruska pri ich hľadaní demokracie, ktorá zvíťazí.

 

"Ohlásený balík podpory je ďalším dôkazom nášho odhodlania aktívne podporovať obyvateľov Bieloruska a pomôže Bielorusku v reformnom procese pri rozvoji odolnejšej spoločnosti a hospodárstva," doplnil komisár pre rozšírenie Európskej únie a susedskú politiku Olivér Várhelyi.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies