EÚ chce obmedziť používanie amalgámových plomb kvôli ortuti

NETKY.SK • 8 December 2016, 08:24 • 2 min
EÚ chce obmedziť používanie amalgámových plomb kvôli ortuti

BRUSEL - Európska únia chce v budúcnosti v čo najväčšej miere vylúčiť z praxe stomatológov amalgámové plomby, obsahujúce jedovatú ortuť.

slovakia

left justify in out

Už od 1. júla 2018 by sa mali u detí, ako aj u tehotných a kojacich žien používať iba v absolútne výnimočných prípadoch.

 

Do roku 2020 by sa malo preskúmať, či by mohli zubní lekári amalgámové plomby v plnej miere prestať používať od roku 2030.

 

Tieto informácie dnes pre agentúru DPA potvrdila hovorkyňa Európskej komisie.

 

Predmetný kompromis je súčasťou balíka na realizáciu konvencie o obmedzení používania vysoko jedovatej ortuti v praxi. Amalgám je kvôli nízkym nákladom a vysokej trvanlivosti bežne využívaný na zubné plomby. Práve touto cestou sa podľa názoru expertov dostáva ročne iba v krajinách Európskej únie do obehu až do 75 ton ortuti.

 

Aj keď Európska komisia nevníma amalgámové plomby pre pacientov ako nebezpečné, kritici neustále vyvolávajú pochybnosti o neškodnosti ich používania. Poukazujú predovšetkým na zdravotné riziká pri spracovaní a likvidácií plomb a pri spaľovaní zosnulých v krematóriách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona