EÚ chce do troch rokov mať 100-tisíc mladých ľudí v európskom zbore solidarity

NETKY.SK • 7 December 2016, 14:57 • 2 min
EÚ chce do troch rokov mať 100-tisíc mladých ľudí v európskom zbore solidarity

BRUSEL- Európska komisia dnes oznámila, že zriadila európsky zbor solidarity, ktorý možno chápať ako konkrétny výsledok priorít činnosti, uvedených v tzv. bratislavskej cestovnej mape, na ktorej sa v metropole SR v septembri dohodli lídri 27 členských krajín EÚ.

slovakia

left justify in out

Od dnešného dňa budú mať mladí Európania vo veku 18-30 rokov možnosť získať nové príležitosti, ako prispieť k fungovaniu spoločnosti, a získať cenné skúsenosti a zručnosti pre začiatok svojej kariéry.

 

Komisia zároveň predstavila aj sériu opatrení na podporu zamestnanosti mladých ľudí, na skvalitnenie a modernizáciu vzdelávania, na zvýšenie investícií do zručností mladých ľudí a na lepšie príležitosti na vzdelávanie a štúdium v zahraničí.

 

Predseda EK Jean-Claude Juncker v tejto súvislosti uviedol, že Európanov nespájajú zmluvy ani priemyselné či ekonomické záujmy, ale hodnoty. "Tí, ktorí pracujú ako dobrovoľníci, napĺňajú tieto európske hodnoty každý jeden deň," dodal.

 

V rámci európskeho zboru solidarity budú mať jeho členovia možnosť zúčastniť sa projektu ako dobrovoľníci, stážisti, učni alebo zamestnanci na obdobie od dvoch do 12 mesiacov.

 

Budú sa môcť zapojiť do širokej škály činností, ako sú vzdelávanie, zdravotná starostlivosť, sociálna integrácia, pomoc pri poskytovaní potravín, výstavba prístreší, prijímanie, podpora a integrácia migrantov a utečencov, ochrana životného prostredia či predchádzanie prírodným katastrofám.

 

Mladí ľudia, ktorí sa prihlásia do európskeho zboru solidarity, budú musieť súhlasiť s poslaním európskeho zboru solidarity a jeho zásadami. Každá zapojená organizácia bude musieť dodržiavať Chartu európskeho zboru solidarity, v ktorej sú stanovené práva a povinnosti vo všetkých fázach solidárnej činnosti.

 

Mladí ľudia od 17 do 30 rokov, ktorí prejavia záujem, sa od dnes môžu zapísať do európskeho zboru solidarity na adrese https://europa.eu/solidarity-corps. Minimálny vek účasti na projekte je 18 rokov.

 

Cieľom je zabezpečiť, aby sa do konca roka 2020 do európskeho zboru solidarity zapojilo 100.000 mladých ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona