EÚ cez fondy súdržnosti podporí železnice na Slovensku a internet na Sicílii

NETKY.SK • 2 Október 2018, 16:20 • 2 min
EÚ cez fondy súdržnosti podporí železnice na Slovensku a internet na Sicílii

BRUSEL - Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že prijala dva projekty spolufinancované z fondov politiky súdržnosti - jeden pre Taliansko a jeden pre Slovensko. Exekutíva EÚ na oba projekty vyčlenila takmer 190 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Eurokomisia sa rozhodla zainvestovať cez Kohézny fond 134,5 milióna eur do zlepšenia železničnej dopravy v žilinskom regióne. Podľa stanoviska EK táto finančná injekcia umožní nákup 25 moderných a pohodlných vozidiel pre regionálnu železničnú sieť.

 

Eurokomisárka pre regionálny rozvoj Corina Cretu v tejto súvislosti zdôraznila, že túto investíciu očakávajú takmer dva milióny cestujúcich. "Zvýši sa atraktivita železničnej dopravy v tomto regióne a podporíme tým aj čistejšiu mobilitu na Slovensku," uviedla eurokomisárka.

 

Tento projekt dopĺňa doterajšie investície EÚ do modernizácie železničnej infraštruktúry v tomto regióne, ktoré boli uvoľnené počas predchádzajúceho rozpočtového obdobia.

 

V prípade Talianska Európsky fond regionálneho rozvoja (ERDF) investuje takmer 55 miliónov eur do vybudovania infraštruktúry pre zavádzanie širokopásmového pripojenia so zameraním na siete novej generácie v nepokrytých oblastiach Sicílie. Do tohto projektu sa zapojilo 142 obcí a viac ako 2,3 milióna obyvateľov.

 

Podľa stanoviska EK nejde len o širokopásmový internet pre sicílske domácnosti, ale aj o nové ekonomické príležitosti, viac dostupných verejných služieb a novú otvorenosť voči svetu. Cieľom tohto projektu, ktorý by sa mal dokončiť do roku 2020, je dosiahnuť takmer úplné pokrytie regiónu v širokopásmovom pripojení novej generácie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies