EÚ by sa mala pripraviť na reakciu Ruska, varuje Kremeľ

NETKY.SK • 5 Júl 2022, 10:34 • 2 min
EÚ by sa mala pripraviť na reakciu Ruska, varuje Kremeľ

MOSKVA - Rusku sa nepáčia diplomatické praktiky krajín únie, ktoré vyhosťujú ruských diplomatov.

slovakia

left justify in out

Moskva upozornila, že jej odpoveď na vyhostenie 70 ruských diplomatov z Bulharska sa môže dotknúť celej Európskej únie. V pondelok to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

 

img


„Spolitizované rozhodnutie Sofie neodôvodnene znížiť počet našich diplomatických zamestnancov v Bulharsku nezostane bez odozvy na bilaterálnej úrovni," povedala Zacharovová.

 

Vyhostenie podľa nej presahuje rámec diplomatických praktík. Bulharsko i EÚ vyzvala aby uvažovali o zásade reciprocity, ktorá je základom diplomatických vzťahov. 

 

„EÚ by mala rozumieť, že nerozvážna podpora protiruských krokov jednotlivými členskými štátmi kladie zodpovednosť za ich dôsledky pre celú EÚ," dodala.

 

Prečítajte si tiež: Koniec vojny sa nekoná. Putin vydal nový rozkaz!
     

Ruská veľvyslankyňa v Bulharsku Eleonora Mitrofanovová v piatok avizovala, že požiada svoju vládu o úplné zatvorenie ambasády v Sofii, a teda ukončenie diplomatických vzťahov. EÚ vyjadrila poľutovanie nad takouto neopodstatnenou hrozbou Ruska a označila ju za neprimeranú.

 

Dosluhujúci premiér Kiril Petkov povedal, že príslušné bulharské inštitúcie vyhostených diplomatov identifikovali ako ľudí, ktorí pracovali proti záujmom Bulharska.

 

img


Viacero európskych krajín vyhostilo ruských diplomatov po útoku Ruska na Ukrajinu 24. februára. Moskva na tieto kroky odpovedá rovnakým spôsobom. Sofia v marci vyhostila desiatich ruských diplomatov, pripomína AFP.

 

Bulharsko je členským štátom EÚ a NATO, v minulosti bolo spojencom Sovietskeho zväzu. S Ruskom ho dodnes spájajú úzke kultúrne, historické a ekonomické väzby. Vzájomné vzťahy však od roku 2019 naštrbili špionážne škandály. Obe krajiny si odvtedy vzájomne vyhostili dve desiatky diplomatov a technických zamestnancov.

 

Možno vás zaujme: Rusi obvinili Ukrajincov z útoku! Kyjev ihneď reagoval



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies