EÚ by podľa talianskeho ministra mala vracať migrantov z Talianska do ich vlasti

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 13:52 • 2 min
EÚ by podľa talianskeho ministra mala vracať migrantov z Talianska do ich vlasti

RÍM - Európska únia by mala zopakovať svoju kontroverznú dohodu o vracaní migrantov s Tureckom aj pri afrických krajinách, povedal dnes taliansky minister vnútra Angelino Alfano v rozhovore pre denník Financial Times. Informáciu o tom priniesla agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa dohody, ktorá sa začala uplatňovať tento pondelok, dá EÚ Turecku šesť miliárd eur za to, že prijme naspäť migrantov, ktorí sa vylodia v Grécku. Únia prisľúbila prijať jedného sýrskeho utečenca žijúceho v Turecku výmenou za každého vráteného sýrskeho migranta.

 

Alfano zdôraznil nevyhnutnosť zastavenia prílevu migrantov pomocou efektívnejšej politiky ich navracania.

 

"Ak ich vracanie nebude fungovať, celý Junckerov migračný program zlyhá," povedal Alfano, odkazujúc na predsedu Európskej Komisie Jeana-Clauda Junckera.

 

Minister poukázal na problém udržať migrantov zavretých v táboroch až do vykonania repatriačných príkazov.

 

Takmer 154.000 migrantov sa minulý rok priplavilo po mori do Talianska. Takmer 15.000 z nich bolo vrátených späť do vlasti na základe bilaterálnych dohôd s africkými štátmi. Alfano zopakoval, že tieto dohody by boli efektívnejšie, keby boli vyrokované za EÚ ako celok.

 

Nakoľko hraničné kontroly pozdĺž tzv. balkánskej trasy z Turecka do Nemecka boli posilnené, Taliansko sa obáva presmerovania prílevu migrantov k svojmu pobrežiu. Ich príchod sa počas prvých troch mesiacov tohto roka medziročne zvýšil o 85 percent. Väčšina z nich prichádza z afrických krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies