EÚ by mohla prísť až o 3,5 milióna pracovných miest, ak Čína získa štatút MES

NETKY.SK • 18 September 2015, 10:37 • 2 min
EÚ by mohla prísť až o 3,5 milióna pracovných miest, ak Čína získa štatút MES

BRUSEL - Európska únia (EÚ) by mohla prísť až o 3,5 milióna pracovných miest, keby koncom roka 2016 zrušila obchodné bariéry proti Číne tak, ako vláda v Pekingu očakáva. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Aegis Europe, skupiny 25 združení, ktoré zastupujú európskych výrobcov. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Autori, ktorí správu predložili tento týždeň vysokým predstaviteľom EÚ a poslancom Európskeho parlamentu, predpovedajú, že dovoz tovarov do únie v nasledujúcich troch rokoch stúpne odhadom o 5 až 10 % ročne, a to je spodná hranica odhadu. Podľa Roberta Scotta, riaditeľa Inštitútu hospodárskej politiky a jedného zo spoluautorov správy, Čína je schopná zvýšiť svoj vývoz do EÚ oveľa viac, ak by dostala priestor.

 

EÚ spolu s ďalšími členmi Svetovej obchodnej organizácie (WTO) musia do konca roka 2016 rozhodnúť, či udelia Číne štatút trhovej ekonomiky (market economy status, MES).

 

WTO totiž v roku 2001, keď sa k nej Čína pripojila, vyhlásila, že ceny v ázijskej krajine neurčuje trh, ale očakáva, že o 15 rokov neskôr už vláda nebude v takom rozsahu kontrolovať ekonomiku.

 

Priznanie štatútu trhovej ekonomiky má pre Čínu veľký význam, pretože obmedzí EÚ pri zavádzaní antidumpingových ciel na čínsky import. Tieto clá je možné zaviesť len vtedy, keď sú ceny vyvážaných produktov nižšie ako ceny na domácom trhu.

 

Odporcovia zrušenia ciel, ako je Aegis Europe, ktorá zastupuje celú škálu výrobcov od oceliarov po výrobcov keramiky, tvrdia, že ceny čínskych produktov stále neurčujú normálne trhové sily, ale sú umelo stlačené.

Scott sa domnieva, že nižšie dovozné clá a zároveň menšie riziko antidumpingových procedúr by čínske firmy využili na ďalšiu redukciu cien svojho exportu o takmer 30 %. To by malo za následok pokles priemyselnej produkcie v EÚ zodpovedajúci 1 až 2 percentuálnym bodom hrubého domáceho produktu (HDP) a výsledkom by bola strata 1,7 až 3,5 milióna pracovných miest.

 

Zrušenie ciel by najviac zasiahlo výrobcov autokomponentov, papiera, ocele, keramiky, skla, hliníka, či bicyklov, ktorí dohromady zamestnávajú 2,7 milióna ľudí v EÚ. Scott pripomenul tiež, že strata týchto pracovných miest vyvolá dominový efekt a o prácu môžu prísť ďalší ľudia. Hrozí, že EÚ tak stratí 3 až 5 miliónov pracovných miest, ak Čína získa MES. A dodal, že aj keď ho získa, nič to nezmení na fakte, že táto ázijská krajina nie je trhovou ekonomikou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona