EÚ by mohla dať Grécku viac času na rozpočtové ciele

NETKY.SK • 23 Máj 2013, 10:37 • 2 min
EÚ by mohla dať Grécku viac času na rozpočtové ciele

ATÉNY - Predstavitelia eurozóny by mohli dať Grécku viac času na splnenie rozpočtových cieľov, ku ktorým sa krajina zaviazala v rámci dohody o medzinárodnej finančnej pomoci. Vo štvrtok to uviedol šéf skupiny ministrov financií členských krajín eurozóny (Eurogroup) Jeroen Dijsselbloem.

slovakia

left justify in out

"Postoj Európskej komisie (EK) smerom k rozpočtovej konsolidácii je flexibilnejší, dáva určitým krajinám viac času na splnenie ich cieľov. Verím, že toto bude prípad Grécka, ak to bude potrebné," povedal Dijsselbloem pre denník Kathimerini.

Európski partneri Grécka minulý rok odsúhlasili predĺženie lehoty splatnosti gréckych záväzkov a zníženie úrokovej sadzby pôžičiek poskytnutých v rámci balíka finančnej pomoci. Tieto opatrenia majú prispieť k zníženiu gréckeho dlhu na úroveň 124 % hrubého domáceho produktu (HDP) do roku 2020. Táto výška dlhu sa považuje za udržateľnejšiu, než súčasný dlh, ktorý sa v tomto roku odhaduje na úrovni 173 % HDP. 

Podľa Dijsselbloema je zatiaľ pokrok Grécka v rozpočtovej oblasti uspokojivý. Zároveň uviedol, že ministri financií krajín eurozóny budú hodnotiť, či si Grécko zaslúži ďalšie úľavy v oblasti dlhu v roku 2014. "V roku 2014 sa stretneme, aby sme sa pozreli na to, čo ešte Grécko potrebuje, pod podmienkou, že krajina splnila stanovené ciele," povedal Dijsselbloem. "O forme úľav sme zatiaľ nerozhodli a taktiež ešte nepadlo rozhodnutie o tom, či tieto opatrenia budú zahŕňať odpísanie časti bilaterálnych úverov," doplnil šéf Eurogroup.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies