EÚ by mala spojiť sily v boji proti koronavírusu

NETKY.SK • 2 September 2020, 19:57 • 2 min
EÚ by mala spojiť sily v boji proti koronavírusu

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) z Výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) v stredu vyhlásili, že členské krajiny EÚ potrebujú spoločný postup pri zavádzaní obmedzení proti šíreniu koronavírusu Sars-Cov-2.

slovakia

left justify in out

Zároveň by sa malo zabrániť tomu, aby členské štáty Únie označovali iné členské krajiny EÚ ako "červené zóny".

 

Poslanci z výboru ENVI rokovali v stredu s riaditeľkou Európskeho strediska pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) Andreou Ammonovou, ktorá ich najskôr informovala o najnovšej situácii v súvislosti so šírením choroby COVID-19 v EÚ a s riešeniami, ktoré ponúka jej stredisko. ECDC je odborná agentúra EÚ monitorujúca šírenie nákazy COVID-19, ktorá vydáva pravidelné epidemiologické aktualizácie a hodnotenie rizík.

 

img

 

Koncentrácia v EÚ 

Ammonová europoslancom pripomenula, že miera nových infekcií na úrovni celej EÚ za posledných päť týždňov stúpala a momentálne je na úrovni 46 infekcií na 100 000 obyvateľov za jeden týždeň. Ako však upozornila, medzi členskými krajinami sa epidemiologická situácie veľmi líši - od dvoch až do 176 prípadov na 100 000 obyvateľov týždenne.

 

Opätovné nakazenie je zriedkavé 

Podľa jej slov sa testovanie na COVID-19 v krajinách Únie pohybuje od 173 do 6000 osôb na 100 000 obyvateľov týždenne, čo má priamy vplyv na počet oznámených nových prípadov nákazy. Zároveň informovala, že opätovné nakazenie sa pacientov, ktorí COVID-19 už prekonali, je veľmi zriedkavé a má miernejšie príznaky.

 

img

 

Spoločne proti koronavírusu

Viacero europoslancov počas následnej rozpravy zdôraznilo potrebu dosiahnuť spoločný prístup členských krajín EÚ pri obmedzovaní šírenia nákazy COVID-19, čo by malo nahradiť súčasnú tendenciu mnohých členských štátov označovať iné krajiny Únie ako červené zóny a zatvárať svoje hranice.

 

Každá krajina v EÚ po svojom 

Poslanci z ENVI vyjadrili poľutovanie nad tým, že ešte stále nebol zavedený spoločný spôsob počítania nových prípadov nákazy na COVID-19 alebo spoločný spôsob testovania. Každá členská krajina sa bez koordinácie s inými členmi EÚ riadi odporúčaniami svojich vlastných vedeckých a zdravotníckych orgánov.

 

img

 

Na túto skutočnosť upozornila aj šéfka ECDC, podľa ktorej je harmonizácia testovacích postupov a oznamovania nových prípadov nákazy kľúčom k dosiahnutiu lepších a porovnateľnejších údajov o úrovniach infekcie v Európe.

 

Návrhy pre ECDC

Ammonová privítala návrhy na rozšírenie mandátu ECDC aj na vydávanie odporúčaní, ktoré sú v súčasnosti iba v kompetencii členských štátov, ako aj návrhy na zvýšenie rozpočtu pre túto agentúru.

 

img

 

Predseda výboru ENVI, francúzsky liberálny europoslanec Pascal Canfin v tejto súvislosti informoval, že na budúci pondelok (7.9.) sa uskutoční diskusia s predstaviteľmi Európskej komisie o vakcínach proti COVID-19.

 

Ochranné pomôcky pred koronavírusom si môžete objednávať na shop.netky.sk. Na sklade sú dezinfekčné gély, ale aj ochranné rúška - jednorázové i textilné.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies