EÚ by mala rozhodovať väčšinovo, nie jednomyseľne, navrhuje nemecký minister zahraničia

NETKY.SK • 13 Jún 2018, 16:09 • 2 min
EÚ by mala rozhodovať väčšinovo, nie jednomyseľne, navrhuje nemecký minister zahraničia

BERLÍN - Európska únia by už nemala rozhodovať jednomyseľne, tak ako je to teraz, ale väčšinovo. Súčasný model, keď s každým rozhodnutím únie musia súhlasiť všetky členské štáty do jedného, láka cudzie mocnosti, aby sa snažili vniesť rozbroje medzi jednotlivých členov EÚ.

slovakia

left justify in out

V stredu to v Berlíne vo svojom prvom veľkom prejave o situácii v Európe a vo svete povedal nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. Šéf nemeckej diplomacie sa okrem toho domnieva, že únia by mala výrazne posilniť kontakty s krajinami, ktoré vznikli po rozpade Sovietskeho zväzu.

V súvislosti so Spojenými štátmi a ich prezidentom Donaldom Trumpom Maas navrhuje, aby európskou odpoveďou na Trumpov leitmotív "Amerika na prvom mieste" (America First) bolo heslo "Zjednotená Európa" (Europa United). Únia by mala podľa ministra udržiavať so Spojenými štátmi "vyvážené partnerstvo", čo podľa neho znamená, že v oblastiach, kde to bude možné, by mala s USA spolupracovať, v oblastiach, z ktorých sa USA sťahujú, by mala zaplniť prázdne miesto, a v oblastiach, kde USA "prekračujú červenú čiaru", by mala byť nekompromisná.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona