EÚ bude vyvíjať iba diplomatický tlak na Sýriu, vojenskú intervenciu vylučuje

NETKY.SK • 18 Júl 2011, 12:00 • 2 min
EÚ bude vyvíjať iba diplomatický tlak na Sýriu, vojenskú intervenciu vylučuje

EÚ bude vyvíjať iba diplomatický tlak na Sýriu, vojenskú intervenciu vylučuje

slovakia

left justify in out

img

Ministri zahraničných vecí EÚ rokujú dnes v Bruseli. Medzi najhorúcejšie témy patria rokovania o Sýrii a debata o uznaní palestínskeho štátu. Kým v prípade Palestíny sa predpokladá, že Rada ministrov dnes nedospeje k nejakému záväznému riešeniu, postoje šéfov diplomacie k Sýrii sú jednoznačnejšie, aj keď nie tak priame ako stanovisko švédskeho ministra zahraničných vecí. Carl Bildt dnes v Bruseli vyzval sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby odstúpil z funkcie.
      Rada ministrov si pripomenula údaje sýrskych organizácií bojujúcich za ľudské práva, podľa ktorých najmenej 1800 civilistov a členov sýrskych bezpečnostných zložiek bolo zabitých od prepuknutia občianskych protestov v marci tohto roku.
      "Tento režim musí uvoľniť miesto pre novú vládu. Tento režim už dokázal, čoho je schopný, stratil dôveryhodnosť a legitímnosť," povedal dnes Bildt ešte pred stretnutím so svojimi kolegami.
      Bojovnú výzvu zo Švédska zmiernila svojimi slovami Catherine Ashtonová, podpredsedníčka Európskej komisie zodpovedná za európsku zahraničnú a bezpečnostnú politiku, keď povedala, že udalosti v Sýrii zvyšujú obavy EÚ o miere používaného násilia v tejto krajine.
      "Prezident Asad musí uskutočniť reformy alebo odísť," vyhlásil britský minister zahraničných vecí William Hague, kým jeho rakúsky kolega Michael Spindelegger tvrdí, že EÚ musí tvrdo apelovať na Asada, aby začal rokovania so sýrskou opozíciou.
      Podľa kuloárnych zdrojov sa však ani na dnešnej Rade ministrov neočakáva prijatie nejakej konkrétnej a záväznej deklarácie, ktorá by definitívne vyzvala sýrskeho prezidenta na odstúpenia alebo ktorá by posilnila už existujúci zoznam sankcií EÚ voči Sýrii.
      Hoci však diplomatický tlak EÚ na sýrsky režim bude aj naďalej pokračovať, akákoľvek vojenská intervencia členských štátov EÚ do Sýrie je vylúčená, prezradili dnes nemenované zdroje EÚ.
      "Myslím si, že sme aktívni tak ako len aktívni môžeme byť," povedala pre agentúru DPA Catherine Ashtonová v odpovedi na otázku, prečo postoj EÚ voči Sýrii je iný ako postoj voči Líbyi, kde sa viacero členských štátov únie aktívne zúčastňuje na vojenských náletoch na líbyjské ciele.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies