EÚ bojuje proti terorizmu aj na internete, žiada o pomoc IT firmy

NETKY.SK • 28 September 2016, 16:26 • 2 min
EÚ bojuje proti terorizmu aj na internete, žiada o pomoc IT firmy

BRUSEL - Európska únia aktívne bojuje proti aktivitám organizácie Islamský štát (IS) aj na internete, ale spolieha sa na spoluprácu s firmami, ktoré na to majú väčšie know-how a financie. Povedal to dnes v Bruseli Peter Spoor, poradca koordinátora EÚ v boji proti terorizmu.

slovakia

left justify in out

Za jednu z najväčších výziev považuje Spoor boj proti tzv. "osamelým vlkom", ktorí útočia nečakane a veľmi ťažko ich útokom predísť. Akokoľvek dobre pripravený bezpečnostný plán podľa neho nemôže počítať s jedincami, ktorí sa rýchlo zradikalizujú. Nádej vkladá do dôkladnejšieho monitorovania teroristického obsahu na internete a posilňovania polície i národných tajných služieb.

 

Vyzdvihol prácu európskeho policajného úradu Europol, ktorý zriadil špeciálnu pracovnú skupinu z policajtov z členských štátov únie. Skupina monitoruje sociálne siete a prevádzkovateľov týchto stránok upozornia, ak tam nájdu teroristický obsah blízky radikálom z IS. Zistili už 13.000 takýchto prípadov a 90 percent podobného obsahu firmy po ich výzve odstránili.

 

Únia sa tiež pokúša spolupracovať s firmami z oblasti informačných technológií (IT). Snaží sa tieto firmy presvedčiť, aby vytvorili nové technológie, ktoré pomôžu v boji proti terorizmu na internete, uviedol Spoor. Minulý rok sa v Bruseli stretli ministri vnútra a spravodlivosti EÚ s predstaviteľmi IT firiem a debatovali o konkrétnych možnostiach spolupráce. Predstavitelia IT sektora sa ponúkli, že poradia malým firmám, ako predísť zneužitiu ich aplikácií teroristami.

 

Spoor si myslí, že firmy nesú časť zodpovednosti za to, či je na internete teroristický obsah. Ocenil prácu think-tanku firmy Google, dokončujúceho nový protiteroristický algoritmus, ktorý bude automaticky vyhľadávať teroristický obsah na internete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies