EÚ aktualizovala čierny zoznam leteckých spoločností, ocitol sa tam aj Nepál

NETKY.SK • 5 December 2013, 16:51 • 2 min
EÚ aktualizovala čierny zoznam leteckých spoločností, ocitol sa tam aj Nepál

BRUSEL - Európska komisia (EK) po dvadsiaty druhýkrát aktualizovala zoznam leteckých spoločností, ktoré podliehajú zákazu alebo obmedzeniam pri prevádzkovaní letov v rámci Európskej únie. Dnes na zoznam pribudli všetky letecké spoločnosti z Nepálu.

slovakia

left justify in out

"Pri súčasnej bezpečnostnej situácii v Nepále nemáme inú možnosť, ako zaradiť všetkých nepálskych leteckých dopravcov do zoznamu EÚ týkajúceho sa bezpečnosti letovej prevádzky. Veríme však, že tento zákaz pomôže príslušným orgánom zvýšiť bezpečnosť leteckej dopravy," uviedol eurokomisár zodpovedný za oblasť dopravy Siim Kallas. 

Nepálski dopravcovia odteraz nesmú prevádzkovať lety na územie alebo v rámci EÚ. Kallas už požiadal Európsku agentúru pre bezpečnosť letectva (EASA), aby pre Nepál pripravila projekt pomoci v oblasti bezpečnosti. EÚ môže podľa Kallasa konštatovať dosiahnutie pokroku vo zvyšovaní bezpečnosti na Filipínach, v Sudáne a Zambii. Tieto krajiny, ako aj niekoľko ďalších, v ktorých sa úroveň bezpečnosti postupne zvyšuje, zostávajú zatiaľ na "čiernom zozname" EÚ, už v dohľadnom čase však bude možné prijať pozitívne rozhodnutia, ktoré ich z neho vyradia.

Konzultácie sa uskutočnili aj s líbyjskými úradmi civilného letectva. Výbor EÚ pre bezpečnosť letectva konštatoval ďalší pokrok, ale spresnil, že je nevyhnutné zachovať dobrovoľné obmedzenia na lety do EÚ, ktoré sa od vypuknutia líbyjskej revolúcie uplatňujú na všetky letecké spoločnosti s povolením na prevádzku v Líbyi. 

Ďalšie technické aktualizácie zoznamu EÚ týkajúceho sa bezpečnosti leteckej prevádzky vyplývajú z vyradenia leteckých spoločností, ktoré zanikli, a z pridania nových spoločností zriadených v niekoľkých krajinách, ktoré majú zákaz pôsobenia v EÚ. Patria sem Indonézia, Kazachstan, Kirgizsko a Mozambik.

Na aktualizovanom zozname EÚ sa nachádza 295 leteckých spoločností certifikovaných v 21 štátoch, ktoré majú úplný zákaz prevádzkovať lety vo vzdušnom priestore Únie. Týmito štátmi sú Afganistan, Angola, Benin, Džibuti, Eritrea, Filipíny, Gabon, Indonézia, Kazachstan, Kirgizsko, Konžská republika, Konžská demokratická republika, Libéria, Mozambik, Nepál, Rovníková Guinea, Sierra Leone, Svätý Tomáš a Princov ostrov, Sudán, Svazijsko a Zambia. Na zozname sa nachádzajú samostatne aj dve letecké spoločnosti: Blue Wing Airlines zo Surinamu a Meridian Airways z Ghany, čiže ich celkový počet je 297.

Členmi výboru EÚ pre leteckú bezpečnosť sú odborníci EK pre oblasť bezpečnosti letectva z 28 členských štátov Únie, ako aj z Nórska, Islandu a Švajčiarska a EASA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies