EÚ aktivovala mechanizmus civilnej obrany, aby uľahčila evakuáciu z Líbye

NETKY.SK • 24 Február 2011, 12:46 • 2 min
EÚ aktivovala mechanizmus civilnej obrany, aby uľahčila evakuáciu z Líbye

EÚ aktivovala mechanizmus civilnej obrany, aby uľahčila evakuáciu z Líbye

slovakia

left justify in out

img

Európska únia aktivovala v stredu večer prostredníctvom vysokej predstaviteľky pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonovej a maďarského predsedníctva v Rade EÚ tzv. európsky mechanizmus civilnej obrany, ktorý má pomôcť v koordinovanej práci vo veci evakuácie všetkých občanov EÚ z Líbye.
      Tento mechanizmus, ktorý sa využíva v rámci únie, slúži na zjednodušenie práce pre úniu ako celok v krízových obdobiach, ako sú prírodné katastrofy alebo iné neočakávané situácie. Spustiť ho môže únia svojimi čelnými predstaviteľmi alebo aj členské krajiny požiadaním o pomoc.
      Okrem iného pozostáva z prípravy vybavenia a plánovania záchrany. V prípade Líbye pôjde najmä o zladenie dopravných kapacít jednotlivých štátov a spoločné využívanie dopravných lietadiel pri evakuácii.
      Súčasťou mechanizmu je aj Ústredie informácií a monitoringu (MCI), ktoré má slúžiť na výmenu informácií medzi krajinami a ich efektívne spracovanie v kontexte aktuálnej situácie v Líbyi.
      Odhaduje sa, že v Líbyi sa pred vypuknutím rozsiahlych občianskych nepokojov nachádzalo približne 10.000 občanov únie. Ich evakuácia postupne začala už v stredu a bude pokračovať aj počas nasledujúcich dní.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies