Osuský: Nemôžeme sa spoliehať len na pomoc z USA, SR do obrany musí investovať viac

NETKY.SK • 20 Apríl 2016, 16:45 • 2 min
Osuský: Nemôžeme sa spoliehať len na pomoc z USA, SR do obrany musí investovať viac

BRATISLAVA – Nech sa už novým americkým prezidentom stane hocikto, bohatá Európa musí počítať s tým, že sa o svoju bezpečnosť bude musieť postarať sama a nespoliehať sa v tejto oblasti len na USA, ako to bolo v uplynulých desaťročiach, myslí si poslanec NR SR za SaS Peter Osuský.

slovakia

left justify in out

„Predstava, že nám bezpečnosť prídu zabezpečiť chlapci z Texasu a Michiganu, sa stáva ilúziou. Musíme sa o bezpečnosť starať sami,“ povedal v parlamentnej rozprave k programovému vyhláseniu vlády Osuský.


Európa podľa jeho slov dlhodobo neinvestuje do bezpečnosti a obranyschopnosti, nemodernizuje zbrane. Jednou z vecí, ktoré široké koalície robia v zlomových časoch, je podľa Osuského aj to, že sa podujímajú na nepopulárne opatrenia.

 

Vládu Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a Siete poslanec za SaS vyzval, aby za štyri roky zvýšila výdavky na obranu a dodržala záväzok, ktorý dalo Slovensko na summite NATO v Newporte, že nebude znižovať rozpočet na obranu a do roku 2020 bude tento rozpočet navyšovať tak, že dosiahne výšku priemeru v krajinách Severoatlantickej aliancie, ktorá predstavuje 1,6 percenta HDP.

 

Rozpočet ministerstva obrany na tento rok počíta s príjmami vo výške 1,1 percenta HDP, členské štáty NATO by mali na obranu dávať dve percentá HDP. Podporu navyšovaniu zdrojov pre obranu deklaroval aj poslanec za SaS Juraj Droba.


Osuský sa rovnako vyjadril, že ak v zdravotníctve po zavedení potrebných zmien nebude striekať krv, bude minimálne vrieť, pretože krv vrie vždy, keď sa siahne na výsady a peniaze.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona