EÚ a USA začínajú druhé kolo rokovaní o obchodnej dohode

NETKY.SK • 11 November 2013, 12:13 • 2 min
EÚ a USA začínajú druhé kolo rokovaní o obchodnej dohode

BRUSEL - Európska únia (EÚ) a USA dnes začnú druhé kolo rokovaní o transatlantickej obchodnej dohode. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

slovakia

left justify in out

Rokovania o dohoda s názvom Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) mali pôvodne pokračovať začiatkom októbra. Boli však odložené pre čiastočné zatvorenie vlády v USA, spôsobené rozpočtovým sporom.

Dohoda medzi EÚ aj USA, ktorí sú už najväčšími obchodnými partnermi na svete, by mala na oboch stranách Atlantiku podporiť obchod aj investície. Predstavitelia oboch strán uviedli, že výhody z dohody sú príliš veľké na to, aby ich ohrozil nedávny škandál týkajúci sa odpočúvania európskych politikov a občanov americkou tajnou službou NSA. "Špionáž nie je témou, o ktorej budeme hovoriť v rámci rokovaní o TTIP, dokonca to nie je ani problém, na ktorého riešenie by Európska únia mala nejakú zvláštnu kompetenciu," uviedol predstaviteľ únie blízky rokovaniam.

Od začiatku diskusií sú však v ich centre témy ako je ochrana súkromia v rámci elektronickej komunikácie a cezhraničný tok dát spoločne s potravinárskymi štandardmi a harmonizáciou regulačných predpisov týkajúcich sa napríklad bezpečnostných štandardov v automobilovom priemysle.

Clá medzi EÚ a USA sú nízke už teraz, v priemere 4 %. To znamená, že vzájomný obchod a investície sa dajú podporiť predovšetkým zmenšením a odbúraním regulačných a byrokratických prekážok. Obe strany tiež dúfajú, že výrazne prispejú k vytvoreniu globálnych štandardov.

Experti oboch strán budú celý týždeň rokovať v Bruseli. Diskusie sa majú týkať oblasti služieb, investícií, energetiky, surovín a regulácie. Americkú delegáciu vedie Dan Mullaney, delegácii Európskej únie zasa šéfuje Ignacio Garcia Bercero.

Prvé kolo rokovaní o TTIP sa konalo v júli. Tretie kolo rokovaní je naplánované na polovicu decembra a konať by sa malo vo Washingtone. Očakáva sa, že rokovania by sa mali uzavrieť v priebehu 18 až 24 mesiacov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies