EÚ a USA si budú vymieňať citlivé informácie už čoskoro

NETKY.SK • 6 December 2016, 14:43 • 2 min
EÚ a USA si budú vymieňať citlivé informácie už čoskoro

BRATISLAVA - Dohodu o výmene osobných údajoch a citlivých informáciách v trestných veciach tzv. Protection Umbrella Agreement by mohli Európska únia a Spojené štáty americké podpísať už začiatkom budúceho roka.

slovakia

left justify in out

Podľa ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka je táto dohoda ukážkou veľmi dobrej a efektívnej spolupráce medzi štátmi EÚ a USA. Vyhlásil to na spoločnom ministerskom zasadnutí EÚ-USA pre oblasť spravodlivosti a vnútra v pondelok 5. decembra vo Washingtone. Vyplýva to z tlačovej správy, ktorú ministerstvo zverejnilo na svojej webovej stránke.


Na rokovaní, na ktorom sa zúčastnili americký minister pre vnútornú bezpečnosť Jeh Johnson, americká ministerka spravodlivosti Loretta Lynch, eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopoulos a minister vnútra Malty Carmelo Abela ako budúcej predsedajúcej krajiny Rady EÚ, sa venovali aj témam boju proti terorizmu, zahraničným bojovníkom na strane Daeš, počítačovej kriminalite, obchodovaniu s ľuďmi, či systému ETIAS (Európsky systém cestovných informácií a povolení), ktorý plánujú spustiť v Európe.

 

V rámci boja proti terorizmu sa okrem migrácie, kontroly hraníc a bezpečnosti venovali aj kooperácii pri otázkach v oblasti CBRN, čo je detekčný a identifikačný systém pre chemické, biologické, rádiologické a nukleárne hrozby. „Európska únia kládla dôraz aj na prijatie plnej vízovej reciprocity medzi USA a krajinami EÚ," uvádza rezort vnútra.


Rokovanie medzi USA a EÚ bude pokračovať v polovici roka 2017. Z tlačovej správy tiež vyplýva, že pre predstaviteľov EÚ aj USA sú prioritami spravodlivosť a vnútorná bezpečnosť a nevyhnutnosť lepšej spolupráce pri zabezpečovaní oboch týchto cieľov. „Predstavitelia EÚ a USA sa na spoločnom stretnutí dohodli, že jedinou cestou ako čeliť globálnym výzvam, je vzájomná spolupráca," uvádza sa v správe rezortu vnútra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies