EÚ a USA podpísali dohodu o prenose osobných dát v boji proti terorizmu

NETKY.SK • 2 Jún 2016, 17:36 • 2 min
EÚ a USA podpísali dohodu o prenose osobných dát v boji proti terorizmu

BRUSEL - Európska únia a Spojené štáty dnes v Amsterdame podpísali dohodu, ktorej cieľom je ochrana osobných údajov vymieňaných medzi oboma stranami v rámci boja proti terorizmu alebo vyšetrovania teroristických činov a iných závažných trestných priestupkov. Oznámila to Európska komisia (EK).

slovakia

left justify in out

Ochrana osobných údajov je vnímaná ako chúlostivá záležitosť v transatlantických vzťahoch, najmä po tom, ako v roku 2013 prepukol škandál súvisiaci s nelegálnymi sledovacími praktikami Washingtonu, keď americké spravodajské služby v masovom meradle špehovali občanov a politikov v Európe.

 

Dnes podpísaná "zastrešujúca dohoda" znamená výmenu osobných dát - ako sú údaje z registra trestov, mená a adresy - medzi USA a inštitúciami EÚ. Rokovania o tejto dohode začali už začiatkom roka 2011.

 

Obe strany označili podpis tejto dohody za "významný krok dopredu" vo vzájomných vzťahoch. Na spoločnom európsko-americkom rokovaní ministrov vnútra a spravodlivosti v Amsterdame, konanom z iniciatívy holandského predsedníctva v EÚ, sa zúčastnili americká ministerka spravodlivosti Loretta Lynchová a námestník ministra pre vnútornú bezpečnosť Alejandro Mayorkas. EÚ zastupovali eurokomisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitris Avramopulos a eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová.

 

Holandský minister spravodlivosti Ard van der Steur, ktorý dohodu podpísal v mene predsedníctva EÚ, upozornil, že dohoda bude presadzovať plné dodržiavanie základných práv, kedykoľvek dôjde k prenosu osobných údajov medzi EÚ a USA. Komisárka Jourová opísala dohodu ako "historickú" a pripomenula, že uľahčí obom stranám spoluprácu v boji proti trestnej činnosti vrátane boja proti terorizmu.

 

Dohodu z Amsterdamu ešte musí ratifikovať Európsky parlament, ktorého členovia venujú vysokú pozornosť téme ochrany osobných údajov.

 

Zastrešujúca dohoda určila limity ohľadom toho, ako môžu byť prenesené dáta použité a ako dlho môžu byť zálohované. Medzi jedno z ustanovení patrí aj zamedzenie tomu, aby sa k prenášaným informáciám dostali tretie krajiny alebo iné organizácie bez predchádzajúceho súhlasu signatárov tejto dohody.

 

Znenie dohody dáva občanom EÚ možnosť napadnúť použitie ich osobných údajov na amerických súdoch po tom, čo americký prezident Barack Obama vo februári podpísal zákon o rozšírení platnosti americkej ochrany súkromia aj na európskych občanov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies