EÚ a Rada Európy predstavili iniciatívu na podporu západného Balkánu a Turecka

NETKY.SK • 11 Apríl 2016, 18:23 • 2 min
EÚ a Rada Európy predstavili iniciatívu na podporu západného Balkánu a Turecka

BRUSEL - Rada Európy (RE), ktorá zahŕňa 47 európskych krajín, a Európska komisia (EK) dnes v Bruseli predstavili spoločnú iniciatívu, ktorej cieľom je pomáhať svojim partnerom v regióne západného Balkánu a Turecku, aby sa mohli lepšie vyrovnať s problémami v oblasti právneho štátu a dodržiavania ľudských práv.

slovakia

left justify in out

Iniciatívu počas spoločnej tlačovej konferencie v Bruseli predstavili generálny tajomník RE Thorbjörn Jagland a eurokomisár pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn.

 

"Táto iniciatíva bude podporovať reformu súdnictva, boj proti korupcii a organizovanému zločinu, ochranu práv ohrozených skupín a presadzovanie politík proti diskriminácii," uviedli Jagland a Hahn.

 

Podľa ich vyhlásenia ide o otázky, ktoré majú zásadný význam pre občanov uvedených krajín, a je to "kritická časť" záväzkov krajín západného Balkánu a Turecka, pokiaľ ide o ich vzťah k európskym normám.

 

Spoločná iniciatíva Rady Európy a exekutívy EÚ potrvá tri roky a na jej financovanie bude vynaložených 20 miliónov eur zo strany Európskej komisie a päť miliónov eur z fondov Rady Európy.

 

Uvedené finančné zdroje okrem iného pôjdu na podporu aktivít, ktoré posilnia kapacity väzenských systémov, zlepšia právny rámec pre financovanie politických strán a štrukturálny rozvoj súdov, pomôžu úradom riešiť otázku príjmov z trestnej činnosti a zrevidujú právne predpisy a stratégie v súlade s novými medzinárodnými normami v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

 

Spoločná iniciatíva oboch paneurópskych organizácií prinesie jej príjemcom, pokiaľ o to požiadajú, aj odborné znalosti Rady Európy z oblasti legislatívnych analýz a poradenstva v konkrétnej politickej oblasti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies