EÚ a OSN predstavili iniciatívu humanitárnej pomoci pre východné Aleppo

NETKY.SK • 3 Október 2016, 13:50 • 2 min
EÚ a OSN predstavili iniciatívu humanitárnej pomoci pre východné Aleppo

BRUSEL - Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová a eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis navrhli núdzovú humanitárnu iniciatívu pre severosýrske mesto Aleppo, ktorej cieľom je umožniť humanitárnym organizáciám vykonávať svoju prácu a zachraňovať vojnou ohrozených civilistov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Európska komisia dnes spresnila, že táto iniciatíva bola prijatá v spolupráci s OSN a skladá sa z dvoch hlavných častí.

 

V prvom rade si kladie za cieľ doručenie mimoriadnych dodávok život zachraňujúcich tovarov a služieb na pomoc civilistom vo východnom Aleppe. Ide predovšetkým o zásielky pitnej vody, zdravotníckeho materiálu a potravín.

 

Medzinárodný konvoj s humanitárnou pomocou pre 130.000 ľudí, prichystaný aj vďaka finančnej pomoci EÚ, je pripravený vycestovať zo západnej časti Aleppa do východných štvrtí mesta.

Druhá časť iniciatívy EÚ-OSN sa súbežne s poskytovaním humanitárnej pomoci zameriava na zabezpečenie lekárskeho odsunu zranených civilistov a chorých ľudí z východného Aleppa. Program uprednostňuje zranených, ktorí naliehavo potrebujú lekársku starostlivosť, ženy, deti a staršie osoby.

 

Európska únia v tejto súvislosti vyzýva všetkých svojich partnerov a všetky strany, aby sa v rámci humanitárnej iniciatívy pre Aleppo zjednotili v záujme ľudskosti a politickej budúcnosti Sýrie.

EÚ chce zmobilizovať balíček núdzovej pomoci v hodnote 25 miliónov eur na podporu humanitárnych partnerov "z prvej línie", ktorí poskytujú naliehavú lekársku pomoc, vodu a základné potraviny v Aleppe a v ďalších prioritných oblastiach po celej krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies