EÚ a Nový Zéland chcú urýchliť rokovania o dohode o voľnom obchode

NETKY.SK • 29 Október 2015, 15:51 • 2 min
EÚ a Nový Zéland chcú urýchliť rokovania o dohode o voľnom obchode

BRUSEL - Predseda Európskej komisie Jean-Claude Junckerom a predseda Európskej rady Donald Tusk sa dnes v Bruseli stretli s predsedom vlády Nového Zélandu Johnom Keyom, aby prerokovali možnosti ďalšieho rozvoja obchodných a hospodárskych vzťahov medzi Európskou úniou a Novým Zélandom.

slovakia

left justify in out

V spoločnom vyhlásení pre médiá všetci traja lídri skonštatovali, že EÚ a Nový Zéland sú dlhoročnými a blízkymi partnermi, ktorí zdieľajú základné hodnoty, spoločné záujmy a majú rastúce a vzájomne výhodné obchodné a hospodárske vzťahy, posilnené aj kultúrnymi väzbami.

 

Juncker, Tusk a Key zdôraznili, že účelom ich rokovaní bolo ďalšie prehĺbenie vzájomných politických, bezpečnostných, obchodných a investičných vzťahov.

 

"Zaviazali sme sa začať proces rokovaní o rýchlom dosiahnutí hlbokej a komplexnej dohody o voľnom obchode. Rokovania, ktoré by mali zadefinovať rozsah a celkový prístup, začnú čo najskôr," uvádza sa v ich spoločnom vyhlásení. Podľa ich vyjadrenia dohoda o voľnom obchode podporí udržateľný rast a investície, povedie k otvoreniu nových obchodných a podnikateľských príležitostí a k vytváraniu nových pracovných príležitostí.

 

Do kontextu týchto rokovaní spadá aj dnešné stretnutie eurokomisárky pre obchod Cecilie Malmströmovej s novozélandským ministrom obchodu Timom Groserom. Obaja majú doriešiť podrobnosti o rozsahu a celkovom prístupe k budúcim rokovaniam o tejto dohode.

 

Malmströmová a Groser túto príležitosť využijú aj na výmenu názorov ohľadom prípravy nadchádzajúcej 10. ministerskej konferencie Svetovej obchodnej organizácie (WTO) a o prebiehajúcich rokovaniach o dohode o obchode so službami (TISA), ktorá je prerokúvaná mimo WTO a na ktorej sa zúčastňujú EÚ aj Nový Zéland.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies