EÚ a NATO zostávajú kľúčovými partnermi Ankary

NETKY.SK • 11 August 2016, 07:23 • 2 min
EÚ a NATO zostávajú kľúčovými partnermi Ankary

BRUSEL - Napriek opätovnému zbližovaniu s Ruskom sú pre Turecko naďalej kľúčovými partnermi Európska únia a NATO. Stály zástupca Turecka pri EÚ Selim Yenel to povedal v rozhovore, ktorý v stredu poskytol v Bruseli agentúre Reuters.

slovakia

left justify in out

"Nič sa nezmenilo," vyjadril sa veľvyslanec na margo stretnutia tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, ktoré vyvolalo obavy z možného preorientovania zahraničnej politiky Ankary smerom k Moskve.

 

Utorňajšia schôdzka v Petrohrade nasledovala po niekoľkomesačnej kríze vo vzťahoch medzi Ankarou a Moskvou, vyvolanej zostrelením ruského vojenského lietadla v sýrsko-tureckom pohraničí, a bola tiež predmetom prvej zahraničnej cesty Erdogana po neúspešnom pokuse o prevrat v Turecku z polovice júla.

 

Yenel zároveň vyjadril presvedčenie, že terajšie nezhody ohľadne plnenia marcovej dohody medzi EÚ a Tureckom, ktorá obmedzila nelegálnu migráciu z tejto krajiny, môžu byť čoskoro urovnané.

 

Nie je podľa neho pravda, že by Ankara nebola pripravená zmeniť svoje protiteroristické zákony, čo od nej požaduje Brusel v súvislosti so sľubovaným uvoľnením vízového režimu pre Turkov.

 

"Nepovedali sme, že zatvárame dvere. Povedali sme, že ak nám požadované zmeny nebudú brániť v boji proti terorizmu, môžeme sa nimi zaoberať,"  uviedol veľvyslanec.

 

Pokiaľ ide o návrhy na opätovné zavedenie trestu smrti v Turecku, čo by podľa predstaviteľov EÚ znamenalo ukončenie prístupových rokovaní s Ankarou, Yenel upozornil, že o takomto kroku zatiaľ prebieha "len diskusia", vyvolaná hnevom Turkov po zmarenom puči. Keďže zatiaľ nie je známy výsledok, EÚ v tejto záležitosti podľa neho "predbieha udalosti".

 

Podľa Yenela sa Turecko a EÚ naďalej snažia nájsť kompromis vo všetkých otvorených otázkach vrátane reformy protiteroristických zákonov a vízovej liberalizácie.

 

"Myslím si, že to môžeme zvládnuť tento rok," dodal, pričom odmietol myšlienku ďalšieho odsúvania termínu zrušenia krátkodobých víz pre Turkov cestujúcich do EÚ, ktorý je momentálne stanovený na október.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies