EÚ a Mexiko urýchlia rokovania o novej dohode o voľnom obchode

NETKY.SK • 1 Február 2017, 13:44 • 2 min
EÚ a Mexiko urýchlia rokovania o novej dohode o voľnom obchode

BRUSEL – Európska únia (EÚ) a Mexiko sa dohodli na rýchlejších a intenzívnejších rokovaniach o uzatvorení novej dohody o voľnom obchode. Najbližšie rokovania sú naplánované na apríl a jún, medzitým eurokomisárka Cecilia Malmströmová osobne navštívi Mexiko City.

slovakia

left justify in out

Na urýchlení rokovaní sa telefonicky dohodli eurokomisárka Malmströmová a mexický minister hospodárstva Ildefonso Guajardo. Po telefonáte vydali spoločné vyhlásenie.

 

"Posunieme naše obchodné vzťahy do 21. storočia. Podporíme rast, naše firmy sa stanú konkurencieschopnými, vytvoríme pracovné miesta a poskytneme viac možností našim spotrebiteľom. Teraz sme sa rozhodli urýchliť rokovania, aby sme čím skôr pocítili prínos užšej obchodnej spolupráce," uviedli vo vyhlásení.

 

Vlani sa EÚ a Mexiko rozhodli, že upravia spoločnú dohodu o voľnom obchode z roku 2000 tak, aby bola modernejšia a hlbšia. Nová dohoda by mala odrážať najnovšie obchodné kontrakty medzi oboma krajinami.

 

V rokoch 2005 až 2015 sa objem obchodu medzi Mexikom a EÚ viac ako zdvojnásobil a dosiahol 53 miliárd eur ročne. Eurokomisia v snahe o transparentnú obchodnú a investičnú politiku zverejnila návrhy na modernizáciu obchodnej dohody s Mexikom na internete.

 

Vlani únia uzavrela obchodnú dohodu CETA s Kanadou. Snaží sa o dosiahnutie obdobnej dohody pod názvom TTIP s USA, rokovania však uviazli na mŕtvom bode a jej budúcnosť je otázna.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies