EÚ a Kórejská republika budú spolupracovať na vývoji siete 5G

NETKY.SK • 16 Jún 2014, 14:57 • 2 min
EÚ a Kórejská republika budú spolupracovať na vývoji siete 5G

SOUL - Ani súčasná rýchla sieť LTE nebude v dohľadnom čase zvládať narastajúci rozsah prenášaných dát. DPA informuje, že sa preto EÚ a Kórejská republika rozhodli úzko spolupracovať vo výskume a vypracovaní globálnych štandardov pre mobilnú sieť nasledujúcej generácie (5G).

slovakia

left justify in out

Zámer  obsahuje spoločné vyhlásenie partnerov o strategickej kooperácii, ktoré dnes podpísali v juhokórejskom Soule. Partnermi juhokórejského Samsungu, ktorý vyvinul smartfón, sa stanú európske spoločnosti Deutsche Telekom, Alcatel-Lucent, Atos, Ericsson a Nokia.

 

Vývoj siete 5G je v úvodnej fáze a jej technické detaily sú úplne otvorené. Jasné je iba to, že sieť musí byť mimoriadne schopná prenášať extrémne množstvo údajov a príznačnou pre ne bude flexibilita.

 

EÚ chce v tejto oblasti zohrať kľúčovú úlohu. Experti predpokladajú, že nové štandardy by mohli začať platiť pred rokom 2020. Celovečerný film cez sieť nasledujúcej generácie sa môže nahrať na smartfón alebo do počítača za niekoľko sekúnd.

 

Európska komisia (EK) uviedla, že "5G bude nielen rýchlejšia, ale prinesie aj nové funkcie a širšie možnosti uplatnenia s vysokou sociálnou a hospodárskou hodnotou". Podpredsedníčka EK pre digitálnu agendu Neelie Kroesová povedala, že sa 5G "stane životným elixírom digitálneho hospodárstva a spoločnosti".

 

Samsung vlani informoval, že už dosiahol prvý pokrok vo vývoji siete 5G. V testovacom prostredí zaznamenal rýchlosť prenosu dát viac ako jeden gigabajt za sekundu. Je to takmer desaťnásobok rýchlosti súčasnej siete LTE. Vývojom tejto technológie budúcnosti sa intenzívne zaoberajú aj európski výrobcovia techniky pre ňu. 

 

Spoločné projekty by sa mali začať realizovať od roku 2016. Kroesová pred časom informovala, že EÚ podporí výskum a vývoj technológie troma miliardami eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies