EÚ a Kanada otvárajú diskusie o zriadení mnohostranného investičného súdu

NETKY.SK • 13 December 2016, 15:42 • 2 min
EÚ a Kanada otvárajú diskusie o zriadení mnohostranného investičného súdu

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že spolu s kanadskou vládou zorganizovali diskusiu o multilaterálnom investičnom súde, ktorý bol často spomínaný pri uzatváraní Dohody o voľnom obchode medzi EÚ a Kanadou (CETA).

slovakia

left justify in out

Komisia zdôraznila, že si plní svoj záväzok usilovať sa o zriadenie stáleho mnohostranného investičného súdu, ktorý by rozhodoval o investičných sporoch.

 

Exekutíva EÚ spolu s kanadskou vládou nadnes a na stredu (14.12.) naplánovali v Ženeve prvú prieskumnú diskusiu so zástupcami vlád z celého sveta o zriadení investičného súdu. Bude to prvá schôdzka na medzivládnej úrovni súvisiaca s touto iniciatívou od okamihu, keď ju EK v máji 2015 prvýkrát navrhla.

 

Konečným cieľom je vytvoriť jediný stály orgán pre rozhodovanie investičných sporov a upustiť od "ad hoc" systému urovnávania sporov medzi investorom a štátom, ktorý je v súčasnosti obsahom približne 3200 platných dohôd o investíciách. Z nich 1400 uzavreli členské štáty EÚ.

 

Budúci súdny orgán by mal byť otvorený účasti všetkých krajín, ktoré prejavia záujem. Mal by rozhodovať spory podľa budúcich aj existujúcich investičných dohôd. V prípade dohôd na úrovni EÚ by mal nahradiť terajšie bilaterálne systémy investičných súdov, ktoré sú súčasťou dohôd EÚ o voľnom obchode.

 

Ženevské rokovania sú vnímané ako prvé zo série ďalších stretnutí, ktoré sa budú konať v budúcom roku.

 

Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová a kanadská ministerka pre medzinárodný obchod Chrystie Freelandová naznačili, že chcú diskutovať o iniciatíve zameranej na zriadenie multilaterálneho investičného súdu s ostatnými ministrami obchodu v rámci Svetového ekonomického fóra v Davose (20. januára 2017).

 

Komisia v tejto súvislosti uviedla, že zriadenie multilaterálneho investičného súdu je trvalou súčasťou obchodnej a investičnej stratégie EÚ s názvom "Obchod pre všetkých", ktorá bola predložená v roku 2015. Jej súčasťou je súbežné rokovanie o vytvorení systému podobnému súdnemu, ktorý by riešil otázky investičných sporov, vyplývajúcich z obchodných a investičných dohôd EÚ. V rámci tohto "systému investičných súdov" by existoval prvostupňový súd a odvolací orgán, pričom sudcov by menovali zmluvné strany príslušných dohôd.

 

Za druhý nevyhnutný krok sa považuje spolupráca s ďalšími krajinami na vytvorení stáleho multilaterálneho investičného súdu, ktorý by slúžil ako celosvetový súd pre investičné spory.

Na zriadenie mnohostranného súdu pre investície sa odkazuje už pri dohode CETA aj v pripravovanej obchodnej dohode EÚ s Vietnamom. Podobné odkazy zahŕňa EÚ do všetkých svojich rokovaní týkajúcich sa investícií.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies