EÚ a Británia sa nedokážu zhodnúť na otázke brexitu

NETKY.SK • 21 August 2019, 7:1 • 2 min
EÚ a Británia sa nedokážu zhodnúť na otázke brexitu

LONDÝN - Boris Johnson sa domnieva, že predstavy o situácii týkajúcej sa brexitu má EÚ a Británia diametrálne odlišné, preto nájsť vzájomnú zhodu bude veľmi náročné.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Nateraz je skutočne pravdou to, že naši priatelia a partneri sú trocha negatívni, avšak myslím si, že dohodu dosiahneme," vyhlásil Johnson, pričom dodal, že začína byť zrejmá potreba "urobiť niečo s (írskou) poistkou, pretože v existujúcej podobe" ju britská vláda "nemôže dostať cez parlament," dodal.

 

Situáciu však podľa Johnsonových slov komplikuje skutočnosť, že predstavitelia EÚ "si stále myslia, že parlament môže zablokovať brexit". "Pokiaľ si budú myslieť, že parlament môže zablokovať brexit, ťažko ich presvedčíme, aby urobili potrebné ústupky, takže budeme potrebovať trocha trpezlivosti," povedal šéf britskej vlády.

 

img

 

Johnsonovo vyhlásenie je súčasťou prebiehajúcej slovnej prestrelky medzi ním a predsedom Európskej rady (ER) Donaldom Tuskom. Ten predtým v utorok na Twitteri uviedol, že "tí, ktorí sú proti poistke a nenavrhujú realistickú alternatívu, vlastne podporujú znovuzavedenie hraníc. Aj keď si to nepriznávajú."

 

Johnson predtým v liste adresovanom Tuskovi požadoval, aby EÚ obnovila rokovania o brexite a z dohody, ktorú s Bruselom uzavrela vláda predchádzajúcej šéfky britského kabinetu Theresy Mayovej, vypustila ustanovenia týkajúce sa írskych hraníc. Tie sú podľa Johnsona nedemokratické a ohrozujú mierový proces v Severnom Írsku.

 

img

 

Opačného názoru je však EÚ, podľa ktorej opätovné otvorenie dohody o brexite neprichádza do úvahy, čo v pondelok Johnsonovi v hodinu trvajúcom telefonickom rozhovore potvrdil aj írsky premiér Leo Varadkar. Na základe írskej poistky by pre Severné Írsko po odchode Británie z EÚ dočasne platili odlišné podmienky obchodovania s EÚ než tie, ktoré by sa týkali zvyšku Spojeného kráľovstva. Tento "záložný plán" pre Írsko však nie je časovo ohraničený a veľká časť britských zákonodarcov ho vníma ako pascu, ktorá ich krajinu navždy zviaže obchodnými pravidlami Únie a znemožní Londýnu uzatvárať samostatné obchodné dohody s partnermi vo svete.

 

Ak však Británia odíde z EÚ bez dohody 31. októbra, čo Johnson pripúšťa ako realistickú alternatívu, írska poistka do platnosti nevstúpi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona