ETP Slovensko verí, že je v záujme MV vyšetriť zásah v Moldave

NETKY.SK • 21 Február 2015, 10:46 • 2 min
ETP Slovensko verí, že je v záujme MV vyšetriť zásah v Moldave

BRATISLAVA - Organizácia ETP Slovensko verí, že je v záujme polície aj ministerstva vnútra, aby sa vyšetrovanie policajného zásahu v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou z júna 2013 svedomito ukončilo a aby štát pomohol tým, ktorým sa ublížilo.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru SITA to uviedla riaditeľka organizácie Slávka Mačáková. "Snažili sme sa prispieť k rýchlemu vyšetreniu zásahu polície maximálnou spoluprácou s vyšetrovateľom, poskytnutím všetkých dôkazov a pomocou pri zabezpečení prítomnosti svedkov a poškodených pri úkonoch v rámci vyšetrovania," vysvetlila.


Ako sa uvádza v stanovisku verejnej ochrankyne práv, ktoré agentúre SITA poskytol jej poradca pre médiá a komunikáciu Ján Glovičko, podľa Ústavy SR má každý právo na súdnu a inú právnu ochranu. "Každá vec má byť v primeranej lehote prejednaná nezávislým a nestranným súdom. Z toho vyplýva aj povinnosť pre orgány činné v trestnom konaní, ktorými sú aj policajt a prokurátor, aby vec postúpili súdu v primeranej lehote," vysvetlila. Do pôsobnosti ombudsmanky patrí aj preskúmavanie prieťahov v konaniach. "Keďže som v tejto veci dostala podnet, tak sa dĺžkou konania v tomto prípade budem zaoberať," doplnila Jana Dubovcová.


Zásah polície v Moldave vyšetruje inšpekcia rezortu vnútra, tá však nebude až do ukončenia vyšetrovania o jeho priebehu ani jeho úkonoch informovať, agentúru SITA informoval tlačový odbor rezortu vnútra. Inšpekcia konzultuje všetky úkony s prokurátorom. Pred rokom vydal prešovský prokurátor po preskúmaní spisového materiálu o policajnej akcii pokyn na začatie trestného stíhania vo veci podozrenia zo spáchania trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa, ublíženia na zdraví a porušovania domovej slobody. Následne sa začalo trestné stíhanie.


"Do dnešného dňa však nie je postup približne 60 členov policajného zboru, ktorí spôsobili obyvateľom Budulovskej škody na zdraví a majetku, jasne zdôvodnený a prešetrený," píše sa v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytlo občianske združenie Equity a Európske centrum pre práva Rómov. Vyšetrovateľ zatiaľ neobvinil žiadnu konkrétnu osobu, a to aj napriek tomu, že vykonali množstvo úkonov a vypočuli viac ako 50 svedkov - poškodených, ktorých sa zásah priamo či nepriamo dotýkal, informujú organizácie. "Naopak, najnovšie nariadili odborné psychologické vyšetrenia viacerých poškodených, čo vzbudzuje dojem, že vyšetrovanie sa zameriava skôr na spochybňovanie svedeckých výpovedí ako na odhalenie trestného činu a potrestanie páchateľov," píše sa ďalej v stanovisku.


V prípade zásahu pokračuje trestné stíhanie. Inšpekcia ministerstva vnútra pôvodne nezistila pri akcii žiadne pochybenie, prípadu sa musela začať znovu venovať po zásahu prokuratúry. Podľa generálnej prokuratúry bol totiž dôvod na začatie trestného stíhania. Prešovský prokurátor vydal v januári minulého roku pokyn na jeho začatie, vedie ho banskobystrický vyšetrovateľ inšpekcie rezortu vnútra. Prípad sa stal v Košickom kraji, na prešovskú prokuratúru poputoval aj preto, aby sa vo veci rozhodlo objektívne.


Desiatky policajtov zasahovali 19. júna 2013 v osade v Moldave nad Bodvou a obci Drienovec. Polícia hovorí o plánovanej pátracej akcii. Spolu zasahovalo 63 policajtov, ktorí predviedli 15 osôb. Totožnosť chceli zistiť u ôsmich ľudí, piatich riešili pre priestupok a ďalších dvoch osoby pre podozrenie z trestného činu útoku na verejného činiteľa. "K použitiu donucovacích prostriedkov došlo len voči tým osobám, ktoré neposlúchli výzvy polície a pri zákonných dôvodoch na predvedenie kládli aktívny odpor,“ tvrdí polícia.


in;ta



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies