ETP Slovensko spúšťa online mentoring pre deti z rómskych komunít

NETKY.SK • 13 September 2016, 19:12 • 2 min
ETP Slovensko spúšťa online mentoring pre deti z rómskych komunít

KOŠICE – V rámci inovácie svojich programov pôsobenia na deti a mládež zo segregovaných rómskych komunít rozširuje ETP Slovensko od októbra tohto roku svoj Mentorský program o online mentoring s názvom Schopné deti. TASR o tom dnes informovala PR manažérka ETP Slovensko Beáta Hybáčková.

slovakia

left justify in out

"Cieľom je nájsť deťom, ktoré už preukázali svoje schopnosti pod vedením miestneho mentora v komunitnom centre, ďalšieho mentora zo vzdialenejších lokalít, najmä z miest, kde sú sústredené kvalitné stredné a vysoké školy. Hlavnou ideou rozšíreného mentoringu je posmeliť deti z komunít, aby sa perspektívne nebáli odísť študovať aj do vzdialenejších miest a už dopredu si v nich našli kamarátov," vysvetlil Peter Gomolák z ETP Slovensko s tým, že priateľský vzťah mentora a chránenca obidvoch obohatí, prispeje k porozumeniu medzi kultúrami majority a vylúčenej minority a tým k ich zblíženiu.

 

Do nového programu ETP zapája sto detí od sedem do 20 rokov, ktoré dlhodobo navštevujú komunitné centrá ETP v Rankovciach, Starej Ľubovni-Podsadku a Veľkej Ide. Mentori v programe Schopné deti budú so svojimi chránencami v častom online kontakte a dvakrát do roka sa osobne stretnú v spoločných táboroch, ktoré sú súčasťou nového programu.

 

"Online mentori, ktorých v tomto období hľadáme, sú dobrovoľníci - ľudia so stredoškolským alebo vysokoškolským vzdelaním alebo študenti stredných a vysokých škôl. Veková hranica nie je dôležitá. Okrem toho, že majú prajnú a priateľskú povahu, musia byť bez predsudkov a k svojim chránencom pristupovať s porozumením," uviedol Gomolák.

 

Viac informácií bude zverejnených na webstránke schopnedeti.sk, ktorú ETP onedlho spustí. "Na novej stránke bude možnosť prihlásiť sa do programu a tiež dotazník pre záujemcov o mentorstvo. V tomto období rozbieha ETP Slovensko kampaň Schopné deti, v ktorej sa záujemcom o mentorstvo prihovárajú osobnosti z rôznych oblastí spoločenského života," priblížil Gomolák.

 

V rámci doterajšieho Mentorského programu ETP zaznamenali podľa jeho slov veľmi sľubné výsledky. "Až 59 zo 105 chránencov (56 percent), ktorí dovŕšili vek ukončenia povinnej školskej dochádzky v školských rokoch 2012/2013 až 2015/2016, pokračujú v štúdiu na strednej škole alebo strednú školu ukončili. Pre porovnanie, podľa správy FRA s názvom Roma survey – Data in focus Education: the situation of Roma in 11 EU Member States z roku 2014, iba 16 percent Rómov na Slovensku má stredoškolské vzdelanie," dodal Gomolák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona