Etnické čistky proti Rohingom v Mjanmarsku pokračujú, uviedol predstaviteľ OSN

NETKY.SK • 7 Marec 2018, 06:21 • 2 min
Etnické čistky proti Rohingom v Mjanmarsku pokračujú, uviedol predstaviteľ OSN

NEW YORK - V Mjanmarsku stále prebiehajú "etnické čistky", uviedol v utorok vo vyhlásení asistent generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva Andrew Gilmour po štvordňovej návšteve v utečeneckom tábore Rohingov v Bangladéši.

slovakia

left justify in out

Takmer 700-tisíc príslušníkov moslimskej menšiny Rohingov ušlo do Bangladéša po tom, čo mjanmarská armáda spustila vlani 25. augusta ofenzívu proti podozrivým rohinským povstalcom na severe nepokojného Jakchainského štátu. Ten je v Mjanmarsku najchudobnejší.

 

Mjanmarská vláda uviedla, že je na Rohingov, ktorí majú byť vrátení z Bangladéša naspäť do vlasti pripravená, ale dôkazy ukazujú, že mjanmarská vláda ich naďalej vyháňa, uviedol Gilmour. "Zdá sa, že rozsiahle a systematické násilie proti Rohingom pokračuje," napísal vo vyhlásení Gilmour.

 

"Povaha násilia sa mení - z vlaňajších zúrivých krvavých zrážok a hromadného znásilňovania na teror slabšej intenzity a nútené hladovanie. Cieľom tohto je zrejme vyhnať zvyšných Rohingov z ich domovov do Bangladéša," dodal Gilmour.

 

Asistent generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva si príbehy vypočul priamo od rohinských utečencov, ktorí povedali, že mjanmarská armáda uniesla a zbila či zabila členov ich rodín, a to sa dialo len nedávno, v januári a vo februári.

 

Mjanmarskú faktickú líderku Aun Schan Su Ťij kritizujú za nezlepšovanie situácie rohinských obyvateľov, ktorým v krajine už dlhé roky upierajú práva a občianstvo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona