Etna o sebe dala vedieť mohutnou erupciou

NETKY.SK • 29 Júl 2019, 12:28 • 2 min
Etna o sebe dala vedieť mohutnou erupciou

V sobotu ráno sa sicílska sopka zahalila do mraku popola. Jedna z najviac aktívnych sopiek o sebe opäť dala vedieť po týždni, kedy erupcia sopky prerušila niektoré lety.

slovakia

left justify in out

Tentoraz sa v kráteri otvorila nová trhlina, z ktorej sa vyvalili tony popola. Erupcia vypukla pred pol desiatou dopoludnia. Mohutný mrak popola sa dostal až do výšky 4,5 kilometra Jav bol nasledovaný vulkanickým chvením a malým prúdom lávy, ktorý vytiekol zo sopky.

 

Úrady vydali varovanie pre leteckú dopravu, k zrušeniu letov však nedošlo. V sobotu (27.7.) popoludní následne došlo k výraznému poklesu seizmickej a vulkanickej aktivity. Sopka dymila ešte v nedeľu ráno, malé množstvo popola sa však stihlo ihneď rozptýliť v ovzduší.

 

 

Podľa pozorovania sa otvorila nová trhlina v južnej časti juhovýchodného krátera. V súčasnosti má jedna z najaktívnejších sopiek na svete krátery tri. Centrálny kráter bol dlho jediným, než však na vrchole hory vznikli v 70. rokoch 20. storočia mohutnými erupciami dva ďalšie.

 

Posledná zaznamenaná erupcia Etny pochádza z minulej soboty, kedy boli úrady nútené na 24 hodín zrušiť lety z oboch najväčších sicílskych letísk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies