Etiópsky parlament predĺžil výnimočný stav v krajine o ďaľšie štyri mesiace

NETKY.SK • 30 Marec 2017, 14:37 • 2 min
Etiópsky parlament predĺžil výnimočný stav v krajine o ďaľšie štyri mesiace

ADDIS ABEBA - Etiópsky parlament predĺžil dnes o štyri mesiace výnimočný stav, ktorý v tejto krajine vyhlásili vlani v októbri pre neutíchajúce protivládne protesty sprevádzané násilím.

slovakia

left justify in out

Etiópsky minister obrany Siradž Fegessa na pôde parlamentu povedal, že bezpečnostná situácia sa zlepšila, predĺženie výnimočného stavu je však potrebné na to, aby v krajine zavládol "dlhodobý pokoj". Vyjadril sa tak dva týždne po čiastočnom zrušení týchto opatrení s odôvodnením, že už došlo k obnoveniu poriadku.

Východoafrická Etiópia vyhlásila šesťmesačný výnimočný stav 9. októbra - po takmer ročných protivládnych protestoch, pri ktorých podľa ľudskoprávnych aktivistov zahynuli stovky ľudí. Išlo o najhoršie násilnosti, odkedy sa vládnuca strana dostala v roku 1991 k moci, a ľudskoprávne skupiny obvinili vládu, že používa neprimeranú silu.

Nepokoje sa začali v novembri 2015, keď Oromovia tvoriaci najpočetnejšiu z národnostných skupín Etiópie protestovali proti zaberaniu pôdy, aby sa mohlo rozširovať hlavné mesto Addis Abeba. Násilnosti sa potom rozšírili aj na ďalšie územia krajiny a jej obyvatelia vyzývali vládu, aby skončila so svojvoľným zatýkaním a rešpektovala regionálnu autonómiu a práva zakotvené v ústave.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona