Etiópia priznala problémy s dopingom

NETKY.SK • 1 Marec 2016, 09:46 • 2 min
Etiópia priznala problémy s dopingom

ADDIS ABEBA - Zlým správam pre atletiku nie je koniec, po ruskom a kenskom sa črtá etiópsky dopingový škandál. V podozrení je deväť atlétov z tejto poprednej vytrvaleckej krajiny, medzi nimi aj piati z elitnej skupiny športovcov.

slovakia

left justify in out

Generálny sekretár národnej antidopingovej agentúry Solomon Meaza ich mená odmietol zverejniť, neznámy je aj druh zakázanej látky a termín kontroly. Na potvrdenie je vraj treba vykonať ďalšie analýzy.


"Piatim športovcom boli nájdené niektoré nedovolené prostriedky. Predvoláme si ich a spýtame sa, či niečo užívali. Uvidíme, čo ukáže ďalšie vyšetrovanie, ale nevyzerá to dobre," priznal Solomon.


Atletika prežíva pred augustovými olympijskými hrami v Riu de Janeiro ťažké obdobie. V novembri minulého roku vyšetrovatelia Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) odhalili podvod so zakrývaním pozitívnych prípadov ruských športovcov štátom dotovanými inštitúciami, do ktorého bolo zapletené aj bývalé vedenie Medzinárodnej asociácie atletických federácií na čele s prezidentom Laminom Diackom. Ruskí atléti majú odvtedy zakázanú účasť na medzinárodných podujatiach a hrozí im neúčasť na OH 2016. Etická komisia IAAF v súčasnosti vyšetruje údajné vydieranie a krytie dopingu poprednými predstaviteľmi v Keni. Zároveň hrozí, že jedna z atletických veľmocí sa ocitne na listine krajín nedodržiavajúcich antidopingový kódex, čo by znamenalo vylúčenie z majstrovstiev sveta či olympijských hier.


Etiópske problémy potvrdzuje aj prípad bývalej majsterky sveta v behu na 1500 m Abeby Aregawiovej, ktorá neprešla dopingovým testom a až do ukončenia vyšetrovania nebude môcť súťažiť. Na vlaňajších majstrovstvách sveta v Pekingu získali etiópski atléti tri zlaté, rovnaký počet strieborných a dve bronzové medaily, čo v bilancii krajín znamenalo piate miesto.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies