Etiópia a Eritrea po 20-ročnom konflikte podpísali dohodu o mieri a spolupráci

NETKY.SK • 9 Júl 2018, 14:43 • 2 min
Etiópia a Eritrea po 20-ročnom konflikte podpísali dohodu o mieri a spolupráci

ADDIS ABEBA - Lídri Etiópie a Eritrey podpísali v pondelok "spoločnú deklaráciu mieru a priateľstva", deň po tom, ako sa v eritrejskej metropole Asmara uskutočnil historický summit, ktorým sa začala normalizácia bilaterálnych vzťahov medzi týmito dlhoročnými nepriateľmi.

slovakia

left justify in out

"Dohodu, ktorá stanovuje päť pilierov, podpísali dnes ráno v prezidentskom paláci (eritrejský) prezident Isaias Afwerki a (etiópsky) premiér Abiy Ahmed," oznámil na Twitteri eritrejský minister pre informácie Yemane Gebremeskel a pripojil aj fotografiu oboch lídrov za zasadacím stolom.

 

Krajiny sa dohodli na obnovení leteckého spojenia, opätovnom otvorení veľvyslanectiev a spoločnom rozvoji prístavov na eritrejskom pobreží Červeného mora, informuje agentúra Reuters. Ide o najkonkrétnejšie znaky zmierenia po 20-ročnej vojenskej patovej situácii a násilnostiach.

 

Abiy Ahmed sa ujal úradu v apríli a ohlásil sériu reforiem, ktoré zmenili etiópsku politickú scénu. Ukončil mimoriadny stav, prepustil väzňov a avizoval plány na čiastočné otvorenie domácej ekonomiky pre zahraničných investorov. Z jeho iniciatívy došlo aj k začatiu dialógu s Eritreou.

 

Vojnový konflikt na etiópsko-eritrejskom pohraničí si podľa odhadov vyžiadal 80.000 mŕtvych. Najťažšie boje sa skončili v roku 2000, avšak vojaci na sporných štátnych hraniciach pokračovali v potýčkach. Etiópia prerušila diplomatické vzťahy s Eritreou ihneď po vypuknutí vojny v roku 1998.

 

Aj po skončení vojny zostávajú hranice medzi Eritreou a Etiópiou ťažko militarizované, najmä mesto Badme, ktoré bolo na základe rozhodnutia medzinárodného arbitrážneho súdu v roku 2002 pridelené Eritrei. Etiópska vláda to však ignoruje a odmieta stiahnuť z mesta vojakov a úradníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona