Etiópčania zo strachu pred násilím hromadne utekajú do Kene

NETKY.SK • 15 Marec 2018, 15:50 • 2 min
Etiópčania zo strachu pred násilím hromadne utekajú do Kene

ADDIS ABEBA - Tisíce Etiópčanov ušli v uplynulých dňoch do susednej Kene zo strachu pred ďalším násilím po tom, ako etiópske bezpečnostné sily zabili deviatich civilistov. Informovala o tom hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Yvonne Ndegeová, ktorej vyhlásenie priniesla agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa Ndegeovej prišlo od nedele do Kene približne 8200 ľudí z Etiópie - takmer výhradne ženy a deti. Utečencov núdzovo ubytovali v blízkosti hraníc, kde však chýba pitná voda a potraviny.

Etiópske bezpečnostné sily podľa vlastných údajov zabili v nedeľu na juhu krajiny deviatich civilistov, keďže ich mylne považovali za extrémistov. Ďalších 12 ľudí pri tomto incidente v pohraničnom meste Moyale utrpelo zranenia.

 

Keňa v súčasnosti poskytuje útočisko státisícom utečencov z Južného Sudánu, Somálska a Eritrey; útek vyššieho počtu Etiópčanov do susedných krajín je však pomerne nezvyčajný. Situácia v Etiópii je napätá, odkedy vláda vo februári vyhlásila výnimočný stav v reakcii na protivládne protesty, ktoré si za posledné dva roky vyžiadali v tejto africkej krajine stovky mŕtvych a tisíce zadržaných.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona