Etický kódex zatiaľ straníci odsunuli, ale Štefanec sa ho nevzdáva

NETKY.SK • 1 November 2013, 07:57 • 2 min
Etický kódex zatiaľ straníci odsunuli, ale Štefanec sa ho nevzdáva

BRATISLAVA - Napriek pôvodným ambíciám opozičná SDKÚ-DS stále nemá schválený etický kódex správania sa svojich členov.

slovakia

left justify in out

Pôvodne sa tak malo stať na septembrovom zasadnutí Ústrednej rady SDKÚ-DS, prednosť však vtedy dostala problematika krajských volieb. Napriek časovému posunu autor etického kódexu podpredseda strany Ivan Štefanec verí, že dokument bude prijatý ešte tento rok.

Štefanec vychádza aj z toho, že kódex už jednomyseľne a bezo zmien schválilo Prezídium SDKÚ-DS. Preto verí, že uspeje aj na viac ako stočlennej rade, ktorá by sa mala konať v decembri. "Časovo sa to preťahuje, ale som presvedčený, že budem úspešný," povedal pre TASR. Etický kódex má podľa jeho slov podporu aj širšej členskej základne, ktorej sa tiež priamo dotýka. "S ľuďmi, s ktorými som sa o tom rozprával, kódex vítajú," dodal. Podpredseda SDKÚ-DS už skôr označil etický kódex za silný signál nielen pre členov, ale najmä pre verejnosť. "Verejní činitelia sa majú správať zodpovedne. Bude to osobitný dokument nadväzujúci na stanovy, stane sa novou normou pre správanie sa členov," vysvetľoval. Štefanec pritom nevypracoval etický kódex prvýkrát. Zaviedol ho už v medzinárodnej firme, kde pracoval, v Podnikateľskej aliancii Slovenska a tiež na úrovni vlády ako splnomocnenec pre zavedenie eura. "Vždy sa to ukázalo ako úspešné. Pomohlo to k lepšiemu správaniu sa dotknutých subjektov," tvrdí.

V návrhu etického kódexu sa okrem iného píše, že členovia SDKÚ-DS presadzujú dodržiavanie princípov právneho štátu, presadzujú princíp transparentnosti vo verejnom a politickom živote a najmä zásadu "čo nie je tajné, je verejné" ako predpoklad vytvárania dôvery vo vzťahu k občanovi. Majú presadzovať tiež transparentné a súťažné spôsoby nakladania s verejným majetkom, transparentné súťažné metódy verejného obstarávania a podporovať slobodné voľby založené vždy na princípoch otvorenosti a rešpektovania voličov a všetkých občanov zainteresovaných v procese volieb. Členovia strany majú tiež odpovedať na každú otázku o ich politickej aktivite a integrite a brať na seba zodpovednosť za všetky svoje rozhodnutia. Zároveň musia vykonávať zodpovedne a efektívne správu vecí verejných, zdržať sa všetkého, čo by mohlo narušiť primeranú vážnosť a dôstojnosť verejnej funkcie, nesmú zneužívať verejnú funkciu na svoj osobný prospech alebo prospech svojich blízkych. V politickej súťaži majú dodržiavať pravidlá fair play, v diskusiách s oponentmi nepoužívať nemorálnu argumentáciu a vedome nešíriť nepravdivé informácie.

 

"Etický kódex SDKÚ-DS sa vzťahuje na všetkých členov a všetci sú povinní ho dodržiavať, konať v súlade s jeho ustanoveniami a podporovať ho. Všetci členovia SDKÚ-DS sú si vedomí, že z každého porušenia etických noriem uvedených v kódexe budú vyvodené dôsledky. Každý člen SDKÚ-DS je povinný oznámiť porušenie tohto kódexu predsedovi svojho miestneho zväzu," uvádza sa v dokumente.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies