Etický kódex má zakázať poslancom prijímať dary aj urážať konkurenciu

NETKY.SK • 29 September 2015, 17:32 • 2 min
Etický kódex má zakázať poslancom prijímať dary aj urážať konkurenciu

BRATISLAVA - Správať sa slušne, rešpektovať dobré mravy, neprijímať dary z titulu funkcie či zdržať sa prejavov, ktoré narúšajú osobnú dôstojnosť iných poslancov.

slovakia

left justify in out

Aj tieto zásady sú v návrhu Etického kódexu poslanca Národnej rady SR, ktorý je súčasťou novely rokovacieho poriadku NR SR. Tú dnes poslanci posunuli do druhého čítania. Za porušenie Etického kódexu má hroziť poslancovi pokuta do výšky 500 eur a o jej uložení musí rozhodnúť Mandátový a imunitný výbor NR SR.

 

V súvislosti s darmi sa v návrhu kódexu píše, že poslanec nesmie pri výkone svojich práv a povinností vyžadovať ani prijímať dary a žiadne iné zvýhodnenia, ktoré by mohli narušiť jeho nestranný prístup a ovplyvniť nezávislosť jeho rozhodovania. To sa netýka darov nízkej hodnoty či spoločensky obvyklých darov, ktoré sú prejavom zdvorilosti. Ak člen parlamentu prijme dar, ktorého hodnota zjavne presahuje 100 eur, je povinný ho registrovať v osobitnom registri výboru pre nezlučiteľnosť funkcií a používať ho ako verejný zdroj na verejné účely.

 

Etický kódex hovorí aj o lobingu. Dáva totiž poslancom povinnosť "oznámiť výboru pre nezlučiteľnosť funkcií každé stretnutie so zástupcami profesionálnej záujmovej skupiny alebo s inými osobami, predmetom ktorého bolo alebo by mohlo byť nenáležité ovplyvňovanie rozhodnutí poslanca".

 

Kódex zároveň poslancom prikazuje každoročne v stanovenom termíne deklarovať svoje majetkové a finančné pomery. To sa musí robiť už v súčasnosti, majetkové priznania sú však všeobecné. Práve ich sprísnenie má priniesť iná novela zákona.

 

Dokument upozorňuje, že členovia zákonodarného zboru pri výkone svojho mandátu nie sú viazaní žiadnymi príkazmi a neuzavrú žiadnu dohodu, ktorá by ich zaväzovala konať alebo hlasovať v súkromnom záujme fyzickej alebo právnickej osoby.

 

Etický kódex pamätá aj na prípadné roztržky v rokovacej sále. "Poslanec sa zásadne vyvaruje fyzickým atakom a formám komunikácie, ktoré sankcionuje Trestný zákon a iné právne predpisy," píše sa v návrhu.

 

Účelom Etického kódexu má byť podpora dôvery verejnosti v čestnosť a dôveryhodnosť práce poslanca. "Poslanec vykonáva svoj mandát osobne, čestne a zodpovedne v súlade s ústavou, zákonmi a ďalšími všeobecne záväznými právnymi predpismi a v súlade s verejným záujmom, ako aj s dobrými mravmi a ochotou zodpovedať za svoje rozhodnutia a konania," uzatvára kódex.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona