Etická komisia FIFA si posvieti na Mutka

NETKY.SK • 11 November 2015, 09:19 • 2 min
Etická komisia FIFA si posvieti na Mutka

ŽENEVA - Etická komisia Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) preskúma úlohu ministra športu Ruskej federácie Vitalija Mutka v domácom škandále s krytím dopingových prípadov.

slovakia

left justify in out

Päťdesiatšesťročný rodák z Krasnodarského kraja je nielen politik, ale tiež člen exekutívy FIFA a stojí na čele Ruského futbalového zväzu aj organizačného výboru majstrovstiev sveta 2018. Vyšetrovacia komisia Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) situovali Mutka do centra ruského dopingového sprisahania, údajne je spojený so zastrašovaním a inými zásahmi a dával priame rozkazy na manipuláciu so vzorkami. "Dôkladne analyzujeme dokumenty," uviedla etická komisia FIFA v utorkovom stanovisku.

 

Mutko nie je jediným funkcionárom strešného orgánu svetového futbalu, ktorého meno sa dostalo do tieňa podozrení z ovplyvňovania dopingu či korupcie. Wolfgang Niersbach rezignoval v pondelok z postu prezidenta Nemeckého futbalového zväzu (DFB) za aféru okolo údajného kupovania hlasov na podporu kandidatúry na usporiadanie majstrovstiev sveta v roku 2006. Trvá však na tom, že zostane členom exekutívy FIFA. V Kolumbii odstúpil šéf federácie Luis Bedoya a prišiel o pozíciu jedného z troch delegátov FIFA z Južnej Ameriky. Bedoyu spájajú s vyšetrovaním v USA okolo FIFA, podľa ktorého v máji väčšina prezidentov juhoamerických národných federácií vzala sedemmiestne úplatky z predaja vysielacích práv na Copa América.

 

Hoci Mutko nie je obvinený z korupcie, WADA obvinila Rusko zo štátom riadeného krytia dopingových prípadov najmä v atletike. Ešte v septembrovom rozhovore so šéfom vyšetrovacej komisie WADA Dickom Poundom Mutko vyhlásil, že si nie je vedomý akéhokoľvek pochybenia. "Nebolo možné, aby o tom nevedel. Ak áno, je spoluvinníkom," uviedol Pound. Mutko vtedy poskytol rozhovor v hoteli Baur au Lac v Zürichu, kde sa pred májovým kongresom FIFA uskutočnila rozsiahla razia a zatkli niekoľko funkcionárov podozrivých z korupcie. FIFA podľa utorkového vyhlásenia nemá dočinenia s kauzou WADA, ktorá v najbližších týždňoch bude vydávať ďalšie správy. FIFA zároveň odmietla komentovať, či Rusko a Mutko mohli porušiť jej pravidlá o zákaze zasahovania vlády do športu. Mutko by sa mal 2. - 3. decembra zúčastniť na stretnutí exekutívy FIFA v Zürichu, kde sa bude diskutovať o reformách na zlepšenie riadenia organizácie a zefektívnenie boja proti korupcii. Na mítingu by nemal chýbať ani Niersbach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies