Etická komisia FIFA na 90 dní suspendovala Napouta s Hawitom

NETKY.SK • 4 December 2015, 16:30 • 2 min
Etická komisia FIFA na 90 dní suspendovala Napouta s Hawitom

ZÜRICH - Etická komisia Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) v piatok s okamžitou platnosťou suspendovala Juana Angela Napouta a Alfreda Hawita na obdobie 90 dní. Oboch funkcionárov vo štvrtok ráno zatkla švajčiarska polícia pre podozrenie z korupcie a prania špinavých peňazí. Počas 90-dňovej suspendácie majú zákaz vykonávať akúkoľvek aktivitu vo futbalovom hnutí.

slovakia

left justify in out

Počas štvrtkovej razie v luxusnom zürišskom hoteli Baur Au Lac, kde boli ubytovaní delegáti dvojdňového zasadnutia výkonného výboru FIFA, skončili v putách prezident Juhoamerickej futbalovej konfederácie (CONMEBOL) Napout i šéf zóny CONCACAF Hawit z Hondurasu. Na žiadosť amerických úradov boli umiestnení do väzby kvôli podozreniu z prijatia úplatkov vo výške niekoľkých miliónov dolárov.

 

Americká justícia v tejto súvislosti vyšetruje ďalších 16 súčasných či bývalých funkcionárov FIFA, medzi ktorými sú vrcholní predstavitelia zón CONMEBOL a CONCACAF. Všetci sú obvinení z korupcie, úplatkárstva a prania špinavých peňazí. Americké úrady tvrdia, že svoj podiel na celej kauze má aj bývalý prezident Hondurasu Rafael Callejas a súčasný šéf justície v Guatemale a generálny sekretár miestnej futbalovej federácie Hector Trujillo. Hoci obaja tvrdia, že sú nevinní a svoj postoj sú ochotní obhájiť pred súdom, Trujilla sa medzičasom podarilo zatknúť americkým orgánom na lodi v Port Canaveral na Floride.

 

Päťdesiatsedemročný Napout bol vlani dočasne menovaný za prezidenta CONMEBOL, tento rok v marci ho vo funkcii potvrdili. O sedem rokov starší Hawit bol od júna dočasným šéfom konfederácie CONCACAF, ktorá združuje krajiny Severnej a Strednej Ameriky. Úplatky mali brať v súvislosti s predajom marketingových práv na turnaje v Latinskej Amerike a na zápasy kvalifikácie majstrovstiev sveta.

 

Štvrtkové obvinenia tvrdo zasiahli aj brazílsky futbal, ktorý vlani zorganizoval svetový šampionát. Do rozsiahlej siete úplatkov a ilegálneho obohacovania sa sú zapletení súčasný prezident Brazílskej futbalovej konfederácie (CBF) Marco Polo del Nero i jeho predchodca v tejto funkcii Ricardo Teixeira. Druhý menovaný je bývalým zaťom ex-prezidenta FIFA Joaa Havelangea. Už v roku 2012 švajčiarski vyšetrovatelia tvrdili, že Teixeira a Havelange zobrali milióny dolárov na úplatkoch za marketingové práva MS.

 

"Vyšetrovanie v korupčnej kauze FIFA je rozsiahle a ešte sa neskončilo," zdôraznila na tlačovej konferencii ministerka spravodlivosti USA Loretta Lynchová. Tá dodala, že v kauze budú pribúdať nové obvinenia. Zatiaľ osem funkcionárov sa k svojej vine v celom procese priznalo. Zatiaľ je obvinených 41 ľudí. Agenti FBI zároveň vykonali raziu v sídle Media World, ktorá je sesterskou firmou španielskeho marketingového gigantu Imagina Group. Vedenie Media World je podozrivé, že juhoamerickým funkcionárom poskytlo úplatky vo výške niekoľkých miliónov dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies