Ethereum: Hard fork Metropolis príde koncom septembra

NETKY.SK • 23 August 2017, 15:51 • 2 min
Ethereum: Hard fork Metropolis príde koncom septembra

LONDÝN - So všetkým tým zmätkom, ktorý sa v poslednej dobe vytvoril okolo Bitcoinu a Bitcoinu Cash, bolo Ethereum trochu odsunuté do úzadia. Teraz sa však znovu hlási o slovo, keďže tím Ethereum Developer oznámil, že koncom septembra 2017 príde k hard forku Metropolis.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Plán postupu

Hard fork sa očakával od chvíle, ako bol na začiatku tohto roka zverejnený plán postupu pre Ethereum pre rok 2017. Ten naznačil, že nasledujúca verzia bude obsahovať niekoľko významných aktualizácií tejto platformy. 

V oznámení zo začiatku roku sa predpokladalo časové obdobie od troch do šiestich mesiacov, ktoré končí práve v septembri. Načasovanie tejto zmeny síce prišlo neskôr ako mnohí dúfali, je to však skvelá správa pre tých, ktorí očakávali upgrade tejto digitálnej meny.

 

img

Očakávané vylepšenia

Nový hard fork by mal so sebou priniesť niekoľko významných vylepšení. Prvým z nich by mala byť zvýšená anonymita, ktorú má zabezpečiť nový algoritmus "zk-SNARK" alebo "Zero-knowledge". Používatelia tak budú môcť vykonávať anonymné transakcie na vyšších úrovniach ako v minulosti.

Druhé vylepšenie sa má týkať samotného naprogramovania a inteligentných kontraktov, ktoré budú oveľa jednoduchšie, čím sa zmierni určitý tlak na súčasných programátorov. Tretím zlepšením by malo byť zvýšenie bezpečnosti najmä pre tých používateľov, ktorí sa chcú sami rozhodnúť pre adresu, na ktorú majú súkromný kľúč. To zvýši bezpečnosť v sieti, dokonca aj proti kvantovému počítačovému hackingu.

A nakoniec perlička, keďže upgrade bude obsahovať tzv. "Difficulty-Bomb", čo má exponenciálne sťažiť ťažbu Ethereum. Táto "bomba" je navrhnutá ako dočasný krok v prechode siete od algoritmu proof-of-work (PoW) na nový algoritmus proof-of-stake (PoS). Tento krok sa často označuje aj ako "Doba ľadová pre Ethereum".

 

img

Ako bude reagovať trh?

Nie je jasné, či upgrade spôsobí zvýšenie alebo zníženie cien Ethereum. Keďže sa však spomalí ťažba, cena by mohla tiež klesnúť. Na druhú stranu, niektorí odborníci zastávajú opačný názor, keďže upgrade by celkovo mal zvýšiť počet užívateľov v systéme, čím by sa cena zvýšila.

Metropolis je ešte len predposledná zastávka v pláne postupu, keďže Ethereum čaká ešte upgrade Serenity. Ten má priniesť zvýšenú stabilitu, ktorá má zabezpečiť väčšie investície a finančnú podporu tejto digitálnej meny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies