Ethereum: Do hard forku Byzantium zostáva už iba niekoľko hodín

NETKY.SK • 15 Október 2017, 19:35 • 2 min
Ethereum: Do hard forku Byzantium zostáva už iba niekoľko hodín

LONDÝN – Zajtra ráno príde k dlho očakávanému hard forku Byzantium a väčšina držiteľov kryptomeny Ethereum dnes asi nezaspí. V hre je už viac ako 30 miliárd dolárov trhovej kapitalizácie tejto kryptomeny a celá komunita už netrpezlivo očakáva jednu z najväčších aktualizácií tejto siete.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Avizovaná aktualizácia však so sebou prináša aj množstvo otázok, ktoré budú mať výrazný dopad na ďalší vývoj ceny tejto digitálnej meny. Prejdú všetci používatelia softvéru na aktualizovaný reťazec blokov? Alebo sa opäť vytvorí nová verzia Etherea? Presne na tieto veci sa sústredí celá komunita používateľov. K očakávanému hard forku má prísť v momente, keď sieť Ethereum dosiahne 4.370.000.blok, čo by malo nastať približne o 7.30 hodine.

 

Prvá časť rozsiahlejšej viacdielnej aktualizácie nazvanej Byzantium by mal blockchain zrýchliť a odľahčiť. Tým sa pripraví cesta pre lepšie decentralizované aplikácie (dapps) a zároveň sa zvýši súkromie v sieti. V súvislosti s očakávanou aktualizáciou sú vývojári Etherea väčšinou optimistickí. V uplynulých dňoch síce ešte museli odstraňovať niekoľko chýb, veria však, že aktualizácia prebehne hladko.

 

 

Ak vás zaujíma začiatok a priebeh očakávaného hard forku, môžete ho sledovať v reálnom čase.

 

Odpočítavanie k hard forku

Uvedenie novej aktualizácie spôsobom označenia konkrétneho bloku prilieva neistotu do celého procesu. Namiesto toho, aby si každý zmenil svoj softvér v určitej dobe, používatelia sa musia spoliehať na očíslované bloky v samotnom reťazci blokov a riadiť sa touto informáciou.

Z tohto dôvodu nikto presne nevie, kedy sa hard fork uskutoční. To však neznamená, že neexistuje spôsob ako to sledovať. Singapurská spoločnosť CodeTrack zverejnila odpočet k uvedeniu novej aktualizácie Byzantium, ktorý môžete sledovať TU. Ten presne ukazuje počet vyťažených blokov, približný zostávajúci čas a aktuálnu cenu Etherea v dolároch. Podľa tohto odpočtu by malo k hard forku dôjsť v pondelok ráno okolo 7.30 hodine.

 

img

 

Hashrate ťaženia

Používatelia budú chcieť vidieť, ako sa celý ekosystém Etherea posunie vpred po spustení novej aktualizácie a ako sa zvýši jeho rýchlosť.

Toto je kľúčová metrika, ktorú bude potrebné sledovať. Pokiaľ ťažiari budú ťažiť na starej verzii Etherea, tak tá zostane funkčná a hodnotná. Ak bude tento jav pretrvávať dostatočne dlho, mohlo by to viesť k rozdeleniu tejto digitálnej meny (aj keď si vývojári Ethereaz myslia, že je to nepravdepodobné kvôli špecifickému kódu).

Vývojári samozrejme nespustia Byzantium len tak naslepo, keďže ten bol testovaný už niekoľko týždňov, aby poskytol lepší obraz o svojom fungovaní. Na začiatku tohto týždňa všetci testovací ťažiari prešli na novú verziu, takže sa očakáva pozitívne prijatie a rovnaký prechod aj od ostatných ťažiarov.

Najlepší spôsob, ako to sledovať, je na webovej stránke Ethereum Foundation, ktorá ukáže, aké percento ťažiarov prešlo po hard forku k novému blockchainu.

 

img

 

Uzly

Ťažiari však nie sú jedinou zainteresovanou stranou, ktorá potrebuje prejsť na nový blockchain. Vývojári, používatelia a spoločnosti používajú uzly, ktoré uchovávajú úplnú kópiu transakcií. Práve kvôli tomu si budú musieť aktualizovať softvér, aby náhodou nezaostali za väčšinou.

Cena

Samozrejme väčšina držiteľov bude mať úplne iné starosti a obavy z nadchádzajúcej aktualizácie a prípadného rozdelenia tejto kryptomeny. Aktuálne ceny Etherea môžete sledovať na mnohých stránkach, ktoré je monitorujú v reálnom čase a nebude tomu inak ani počas hard forku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies