Estónsky minister obrany: Západ musí ukázať Putinovi silu, nie slabosť

NETKY.SK • 8 November 2014, 08:40 • 2 min
Estónsky minister obrany: Západ musí ukázať Putinovi silu, nie slabosť

TALLINN - Estónsky minister obrany dnes povedal, že sa Rusko vrátilo k postoji z čias studenej vojny a vystupňovalo svoje prieniky do vzdušného priestoru a teritoriálnych vôd členských krajín Európskej únie a Severoatlantickej aliancie. A zdôraznil, že Západ musí prezentovať jednotný front, aby zastrašil ruského prezidenta Vladimira Putina.

slovakia

left justify in out

"Rusko sa správa agresívnejšie a provokatívnejšie, a to nielen voči Estónsku a ďalším pobaltským krajinám, ale voči všetkým spojencom NATO a všetkým európskym krajinám," povedal minister Sven Mikser agentúre Reuters.
      

Aj keď ruské skúšanie protivzdušnej a námornej obrany pobaltských štátov nie je nič nového, stíhačky NATO rozmiestnené v oblasti vzlietli podľa litovského ministerstva obrany od začiatku roka do polovice októbra 86-krát, čo je takmer dvojnásobok počtu vzlietnutí za celý rok 2013. Estónsko hlásila šesť narušení svojho vzdušného priestoru ruskými lietadlami v tomto roku, pričom za celý rok 2013 malo iba dve. 
      

Lotyšsko uviedlo, že v blízkosti svojich vôd zaznamenalo vyše 40 ruských vojenských lodí. Ukrajinská armáda dnes obvinila Rusko z vyslania kolóny 32 tankov a armádnych vozidiel s vojakmi na východ krajiny na pomoc povstalcom bojujúcim s ukrajinskými vládnymi silami. Rusko vyzbrojovanie separatistov popiera.
      

Mikser povedal, že priamy vojenský konflikt Západu s Ruskom nepovažuje za pravdepodobný. "Myslím si, že západné krajiny, celkom prirodzene, nemajú záujem o akúkoľvek eskaláciu... Ale pri styku s akýmkoľvek režimom ako je Putinov, pôsobí slabosť provokatívnejšie ako sila. Je veľmi dôležité, aby bol Západ... silný a jednotný. To je tá najlepšia cesta ako zastrašiť Rusko," citovala ho agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies